Τάσος Αβραντίνης: Μεταπτυχιακά τέλος δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ



Σχολιο μαργαρίτας: Καταργεί όμως και τα Θρησκευτικά. Δεν πατσίζουμε;

από το fb. 

Η πανεπιστημιακή κοινότητα δικαίως είναι στο πόδι με το σχέδιο νόμου της αν.υπ.παιδείας για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Εν ολίγοις η κυβέρνηση Τσίπρα καταργεί απροκάλυπτα το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ καθώς η αρμοδιότητα για την έγκριση ίδρυσης μεταπτυχιακών με δίδακτρα μεταβιβάζεται από τα πανεπιστήμια στο υπ. Παιδείας. Κατά το σχέδιο τίθεται πλαφόν στα δίδακτρα το ποσό των 1760 € -ο μ.ο. σήμερα είναι περίπου 3.500 €-. Η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να κάνει πλάκα στα πανεπιστήμια καθώς τη στιγμή που τους αφαιρεί πόρους (περίπου 70 εκ. € είναι τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά κατά το υπουργείο α-παιδείας) τα καλεί να χρηματοδοτήσουν τα μεταπτυχιακά από τους δικούς τους προϋπολογισμούς (οι οποίοι μόλις και μετά βίας αρκούν για τις λειτουργικές τους δαπάνες και όταν στην πράξη σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο δηλαδή οι πόροι των μεταπτυχιακών καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες), από χορηγίες (από πού άραγε από την αγορά που έχει γονατίσει από τους φόρους και τις ασφ.εισφορές;) ή άλλους ανύπαρκτους ερευνητικούς πόρους.

Ακόμη τα μέλη ΔΕΠ είναι κατά το σοβιετικό σχέδιο υποχρεωμένα να διδάσκουν δωρεάν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα προκειμένου να λάβουν αστεία αμοιβή για τη διδασκαλία σ΄ένα ακόμη. Επίσης δεν επιτρέπεται σε μέλη ΔΕΠ να λαμβάνουν από διδασκαλία σε μ.π. πάνω από 20% των ετησίων αποδοχών τους. Χωρίς το κίνητρο της αμοιβής της διδασκαλίας δεν πρόκειται να διδάξουν στα μ.π. έμπειροι και καταξιωμένοι επιστήμονες ούτε πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα διεθνώς αναγνωρισμένοι καθηγητές εξωτερικού. 


Σε σχέση και πάλι με το ζήτημα της ποιότητας, ενώ η Κυβέρνηση διακήρυσσε σε όλους τους τόνους το προηγούμενο διάστημα ότι στόχος της ήταν η αναβάθμισή της κάτι σχετικό δεν υπάρχει ούτε ως αναφορά στο σχέδιο νόμου. Η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) δεν έχει ρόλο, απλώς ενημερώνεται. Καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για μια σειρά στοιχείων ποιότητας όπως για παράδειγμα ο μέγιστος αριθμός φοιτητών, η υποχρεωτικότητα της συγγραφής διπλωματικών εργασιών ή τα ελάχιστα επίπεδα ακαδημαϊκού έργου και εμπειρίας που πρέπει να διαθέτει το διδακτικό προσωπικό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.


Μ΄αυτά και μ΄αυτά διαλύουν οικονομικά τα μεταπτυχιακά προγράμματα στερώντας τους πόρους, αφαιρούν πόρους από τα πανεπιστήμια για τις προπτυχιακές σπουδές τους και αφαιρούν το κίνητρο διδασκαλίας στα μ.π. από έμπειρους και ικανούς πανεπιστημιακούς.
Οι εξωφρενικές αυτές ρυθμίσεις -εάν εφαρμοστούν- θα οδηγήσουν με απόλυτη βεβαιότητα σε συρρίκνωση των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ευκαιρία για τη διεθνοποίηση της οικονομίας τους (εξαγωγικός κλάδος εκπαιδευτικών υπηρεσιών).
Μεταπτυχιακά τέλος λοιπόν δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία