SYRIZANEL NEWSPEAK

του Plamen Tonchev από το books' journal

Σε ένα παλιό σοβιετικό ανέκδοτο, τρέχουν στα 100 μέτρα ένας Αμερικανός κι ένας Ρώσος. Ο Αμερικανός κερδίζει την κούρσα με μεγάλη άνεση, αλλά την επομένη ο σοβιετικός Τύπος βγαίνει με πηχυαίους τίτλους "Ο αθλητής της ΕΣΣΔ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, ενώ ο φουκαράς από τις ΗΠΑ τερμάτισε προτελευταίος".

Το θυμήθηκα αυτό το ανέκδοτο ακούγοντας το newspeak της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας φτάνει σε σημείο η τρισκατάρατη τρόικα να μετονομάζεται σε "θεσμικούς εταίρους" - κι ας είναι οι ίδιοι εταίροι, όπως και πριν. Το επάρατο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο που απορρίφθηκε στο σύνολό του από τον ελληνικό λαό ξάφνου γίνεται ολοκαίνουργιο πρόγραμμα ανασυγκρότησης όχι με τη διατήρηση του περιεχομένου του κατά 70%, αλλά με την αφαίρεση του τοξικού 30%. Ο απροκάλυπτος νταβατζής των ξένων συμφερόντων ΟΟΣΑ που πήγε να καταστρέψει την ελληνική γαλακτοβιομηχανία γίνεται εν μία νυκτί Ρομπέν των Φτωχών και προσβλέπουμε στη βοήθειά του. Μέχρι πρόσφατα το "Δεν Πληρώνω" ήταν αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά τώρα η καταβολή των φόρων είναι εξίσου αυτονόητο πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων υπό τη νέα κυβέρνηση. Και αγωνιούμε όλοι να μάθουμε πώς ακριβώς θα βαφτιστεί η παράταση του ισχύοντος μνημονίου - γέφυρα, πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ανάσα αξιοπρέπειας, Μερόπη;

Αλλά ας προσπεράσουμε τις λεκτικές ακροβασίες, για να σταθούμε στην ουσία του πράγματος. Καλά κάνει η κυβέρνηση και στρίβει σιγά-σιγά προς τον ρεαλισμό, σε μια επώδυνη προσγείωση στην πραγματικότητα. Μένει, όμως, να δούμε τουλάχιστον τρία πράγματα:

- Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των συμβατικών σχέσεων της χώρας με τους πιστωτές της και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.
- Κατά πόσο η προσαρμογή αυτή θα γίνει αποδεκτή απ'όλους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κυβερνητικό εταίρο ΑΝΕΛ.

- Κατά πόσο οι νέες εξαγγελίες, έστω και καμουφλαρισμένες με το SYRIZANEL newspeak, μπορούν να μεταφραστούν σε εφαρμογή, υπό την πίεση του εθνολαϊκιστικού πολτού στις πλατείες της χώρας.

Σχόλια

  1. Μια γνωστή μου, ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ μου είπε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ότι φοβάται ότι ο Τσίπρας δεν θα εφαρμόσει τελικά όσα είπε προεκλογικά. Και της απάντησα ότι εγώ πάλι φοβάμαι ότι θα επιχειρήσει να τα εφαρμόσει.
    Υ.Γ. Λέτε να επιχειρήσουν να ονομάσουν το νέο μνημόνιο Μερόπη;;; Θα είμαστε συνονόματοι. Χι,χι,χι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία