Το ΝΑΤΟ και τα κουβελληνικά του ΣΥΡΙΖΑ


του Plamen Tonchev

Βρισκόμαστε σ'έναν κλοιό φωτιάς. Από την Τυνησία (όπου ξεκίνησε η Αραβική Ανοιξη τον Ιανουάριο του 2011) και τη Λιβύη του απόλυτου χάους, μέσα από το ηφαίστειο της Αιγύπτου (της μεγαλύτερης χώρας του αραβικού κόσμου και βραδυφλεγούς βόμβας) και την εκατόμβη της Γάζας, με τη Συρία και το Ιράκ να έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενός ατελείωτου πολέμου που κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιές θα είναι οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του σε παγκόσμια κλίμακα, με το Λίβανο να αγωνιά για τη δική του ανύπαρκτη συνοχή και το ενδεχόμενο spill-over των συγκρούσεων από τις γειτονικές του χώρες, μέχρι την Τουρκία που ταλανίζεται από τον αδυσώπητο εσωτερικό της διχασμό και την Ουκρανία κατ'ουσίαν κομμένη στα δύο από έναν εμφύλιο πόλεμο που επαναφέρει τη Ρωσία και τη Δύση σε τροχιά ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης. Και δεν μιλάμε καν για τα Δυτικά Βαλκάνια δίπλα μας που κάθε άλλο παρά έχουν σβήσει τις δικές τους εστίες ανάφλεξης.

Κι έρχεται η πρόταση του κ. Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, τη μοναδική αυτή ασπίδα στρατιωτικής ασφάλειας της χώρας. Και πριν προλάβεις να συνέλθεις από το σοκ, έρχεται η δεύτερη κατραπακιά - η δήλωση του κ. Βίτσα, γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ, αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του".

Εάν η πρώτη δήλωση του κ. Δρίτσα είναι παντελώς ακατανόητη και αψυχολόγητη, η δεύτερη του κ. Βίτσα είναι εξοργιστική:
- Αφενός μεν επιδιώκει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προφανώς απευθυνόμενος στις αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν στο DNA τους τον αντιαμερικανισμό, αντιδυτικισμό, αντικαπιταλισμό κι ό,τι άλλο "αντι-ισμό" μπορεί να πλάσει η ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για τη γνωστή στείρα άρνηση που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα - κι ας φλέγεται όλη η γειτονιά μας.  
- Αφετέρου δε η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και περισσότερο βασίζεται σ'αυτό που θα ονόμαζα "κουβελληνικά", δηλ. τα ελληνικά όπως τα μιλάει ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χρησιμοποιεί κατά κόρον την παθητική φωνή στις προτροπές του να γίνουν όσα θεωρεί σωστά, χωρίς να είναι ποτέ σαφές ποιός πρέπει να τα κάνει αυτά. Π.χ. "Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας!", "Να αντιμετωπιστούν οι αδικίες!", "Να μειωθούν οι άδικοι φόροι!", "Να μην επιτραπεί η ΕΕ να διολισθήσει στον δρόμο του νεοφιλελευθερισμού", κ.λπ, κ.λπ. Να γίνουν πράματα και θάματα, αλλά από άλλους, αρκεί να μη χρειαστεί να κάνουμε κάτι εμείς και μάς πουν κακούς ή ανίκανους...

Σ'αυτήν ακριβώς την υποκριτική και άχρηστη ρητορική εντάσσεται η δεύτερη δήλωση του κ. Βίτσα. "Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του"! Να συμφωνήσουν τα 28 κράτη-μέλη της Συμμαχίας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, διότι αυτό θεωρεί σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ! Κατά πόσο η αυτοδιάλυση του ΝΑΤΟ είναι σκόπιμη ή εφικτή ουδεμία σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση σαφέστατη και διατυπωμένη με τη μαεστρία του βερμπαλισμού, στον οποίον ο κ. Κουβέλης έχει βάλει την ανεξίτηλη σφραγίδα του. Για να μην είμαι άδικος, οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι λέξεις έχουν προ πολλού χάσει το νόημά τους στην Ελλάδα και δεν μπορώ αυτό να το προσάψω αποκλειστικά στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ - απλά ο κ. Κουβέλης το έχει αναγάγει σε τέχνη και βρίσκει άξιους μαθητές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

  1. Φοβάμαι πολύ τη διάλυση του κόμματος ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν βόμβα διασποράς: τα κοινωνικά θραύσματά του πάνε παντού, καταλαμβάνουν όλο τον χώρο.
    Απέραντο ΠΑΣΟΚ
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία