Για μισή χούφτα ώρες διδασκαλίας



Οι απειλές της ΟΛΜΕ και των συνδικαλιστών για απεργία στην περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα πρέπει να σας απασχολούν. ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός δεν θα ακολουθήσει. Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και άνθρωποι.

του Λεωνίδα Καστανά

Στα χρόνια της δανεικής ευφορίας δεν τολμούσες να ζητήσεις ούτε μια ώρα υπερωρία από ένα καθηγητή μέσης εκπαίδευσης. Κανείς δεν την ήθελε και ας ήταν πληρωμένη ( μετά από ένα χρόνο και..) Υπήρχε και σχετική οδηγία της ΟΛΜΕ προς τους συναδέλφους να μην την αποδέχονται.
Το πρόσχημα: Να διορίσει το (πάμπλουτο κράτος) ωρομίσθιους, αναπληρωτές, μόνιμους, να φάνε ψωμί οι άνεργοι.
Η ουσία: Κανείς δεν ήθελε να δουλέψει παραπάνω στο σχολείο, ακόμα και με αμοιβή.

Στα χρόνια της δανεικής ευφορίας δεν τολμούσες να ζητήσεις από καθηγητή να πάει σε άλλο σχολείο να συμπληρώσει ωράριο. Θεωρείτο χτύπημα κάτω από τη μέση. Το έκαναν μόνο όσοι διευθυντές δεν ήξεραν ή είχαν προηγούμενα με κάποιους και τους «έδιναν» ως υπεράριθμους στα γραφεία. Είχαν (και έχουν ακόμα) τρόπους να τους κρατήσουν στα σχολεία έστω και με μειωμένο ωράριο.
Το πρόσχημα: Η ανάγκη γραμματειακής υποστήριξης που σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι πρόσχημα αλλά πραγματικότητα λόγω τρελής γραφειοκρατίας, αλλά και η ανάγκη να έχει η βιβλιοθήκη του σχολείου υπεύθυνο, που είναι παραμύθι χωρίς δράκο.

Η ουσία:  Κανείς δεν ήθελε να τρέχει και αλλού, «άγνωστος» εν μέσω «αγνώστων», να προσφέρει σε «αγνώστους» τις υπηρεσίες του. Τα πολλά μικρά σχολεία εξυπηρετούσαν την απόκρυψη των πραγματικών αναγκών. Τα Γραφεία έκαναν τα στραβά μάτια.

Στα χρόνια της δανεικής ευφορίας, αλλά ακόμα και σήμερα, όταν είχες υπεράριθμους καθηγητές έφτιαχνες περισσότερα τμήματα. Αν δεν είχες παιδιά, έφτιαχνες και παιδιά, δηλαδή έγραφες παιδιά από τη γειτονιά που δεν παρακολουθούσαν ή δεν  δήλωνες αυτούς που διέκοπταν από πολύ νωρίς τη φοίτηση. Αυτό το μέτρο συνεχίζεται ακόμα αλλά περιορισμένα.

Το πρόσχημα: Περισσότερα τμήματα, άρα λιγότερα παιδιά ανά τμήμα, άρα καλύτερο μάθημα. Για τα άλλα σχολεία που τους λείπουν καθηγητές ας διορίσει το κράτος ωρομίσθιους, να φάνε ψωμί και οι ……..
Η ουσία:  Καλύπτουμε τους δικούς μας υπεράριθμους, γιατί είναι δικοί μας, αδέλφια μας, αλλά και γιατί κανείς δεν θέλει να τρέχει και αλλού.

Στα χρόνια της δανεικής ευφορίας, το πελατειακό κράτος έχωνε αντικείμενα δεξιά και αριστερά ώστε να δημιουργεί ανάγκες νέων ειδικοτήτων, ώστε να διορίζει αβέρτα πτυχιούχους. Μετά οι επί μέρους συντεχνίες επέβαλαν μια ιδιαίτερη αυστηρότητα στις αναθέσεις, έτσι ώστε να είναι δύσκολη η κινητικότητα μέσα στο σχολείο. Πx. «Μου λείπουν δυο ώρες Γεωγραφία.» «Μα βάλε το γυμναστή να τις κάνει που έχει μειωμένο ωράριο». «Α δεν μπορώ δεν την έχει ανάθεση.»  Κάποια στιγμή μια άλλη συντεχνία άλλαζε το αναλυτικό πρόγραμμα εις όφελός της και κάποιοι έμεναν ξεκρέμαστοι. Δυστυχώς για όλους αυτούς, τα σχολεία λειτουργούν μόνο 35 ώρες την εβδομάδα.
Το πρόσχημα: Το σχολείο πρέπει να παρέχει πολλές γενικές γνώσεις που κάνουν το μαθητή να βλέπει κριτικά τα πράγματα κλπ. Το κάθε μάθημα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να το κάνει ο κάθε «άσχετος».
Η ουσία: Κάπως πρέπει και το κράτος να βοηθήσει τους ανέργους πτυχιούχους. Πως; Με διορισμούς. Που; Στα σχολεία.

Στα χρόνια της δανεικής ευφορίας, το πελατειακό κράτος μπορούσε να διορίζει στα σχολεία και μετά να αποσπά όσους καθηγητές είχαν το ανάλογο «δόντι» σε άλλες απίθανες υπηρεσίες. Εδώ που τα λέμε «καλά έκανε». Αν κάποιος δε γούσταρε να διδάσκει σε σχολείο αλλά γούσταρε να δουλεύει στην Αρχιεπισκοπή, στον ΟΑΕΔ ή στις Βιβλιοθήκες των Δήμων με γεια του με χαρά του. Τι να έκανε στο σχολείο; Θα ήταν χείριστος δάσκαλος. Αλλά αποσπούσε και για εξυπηρέτηση βουλευτών και κομμάτων. Και συνεχίζει να το κάνει για τα κόμματα, ακόμα και σήμερα.
Το πρόσχημα: Είστε πολλοί στην εκπαίδευση, αν λείψουν και μερικές χιλιάδες για άλλες υπηρεσίες δεν χάθηκε ο κόσμος.
Η ουσία: Κάθε απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ είχε δυνατότητα να διοριστεί στη Μέση Εκπαίδευση, υπήρχε (και υπάρχει ακόμα) μια ειδικότητα γι αυτόν. Έλα όμως που κάποιοι ούτε ήθελαν αλλά ούτε ήξεραν να διδάξουν. Έλα που πολλοί από αυτούς όλο και κάποιο πολιτικό μέσο είχαν για να αποφύγουν την τάξη και τον πίνακα.

Υπάρχουν και άλλα πιο πιπεράτα που θα εξοργίσουν αφάνταστα τους «έξω από το σινάφι», αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να νομίσει κανείς ότι οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας είναι σκάρτοι και δεν δουλεύουν και διαπλέκονται κλπ. Μερικοί το κάνουν, αλλά η πλειοψηφία δουλεύει. Το σύστημα δεν δουλεύει. Με την ανοχή των εκπαιδευτικών και κυρίως των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους.
Θυμάμαι μια κυρία Γαλλικών που μια χρονιά βρέθηκε με -6 ώρες λόγω αλλαγής του αναλυτικού προγράμματος. Της είπαν να πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα σε ένα διπλανό σχολείο να συμπληρώνει ωράριο. Το θεώρησε προσβλητικό, πήγε στον αριστερό συνδικαλιστή και κείνος με ενέργειές του την απάλλαξε από το «βάρος». Μετά όλος ο σύλλογος διδασκόντων συνεχάρη, αυτήν για την τόλμη της και το συνδικαλιστή για το ενδιαφέρον του.
 
Όσο υπήρχαν τα λεφτά η διαχείριση προσωπικού ήταν εύκολη υπόθεση. Διορισμοί. Χώσε και σώσε. Οι συνδικαλιστές και τα κόμματα ευχαριστημένα, οι πτυχιούχοι ευχαριστημένοι, η κοινή γνώμη ευχαριστημένη. Κάποια προβλήματα υπήρχαν στα νησιά και στα λαγκάδια που έφευγαν οι νεοδιόριστοι με βύσμα για τις μεγάλες πόλεις, αλλά όχι μεγάλα. Υπήρχε χρήμα και όλα διορθώνονταν. Διόριζε περισσότερους από αυτούς που χρειάζονταν ώστε να καλύπτει πάντα τις «απώλειες». Αν ήσουν τυχερός και δεν υπήρχαν αποσπάσεις στην ειδικότητά σου μπορεί, ως νεοδιόριστος σε δύσβατη περιοχή, να είχες κάτω από 10 ώρες μάθημα την εβδομάδα. Διακοπές επί πληρωμή. Καθόλου άσχημα.

Σήμερα που λείπει το χρήμα τι κάνουμε;

Σε ένα τόσο μα τόσο στρεβλό, διάτρητο και αντιπαραγωγικό σύστημα όποια επί μέρους αλλαγή και να κάνεις θα δημιουργήσει προβλήματα, ίσως και περισσότερα και από αυτά που θα λύσει. Και σίγουρα κάποιους θα τους δυσαρεστήσει.

Το υπουργείο ήδη από τη χρονιά που μόλις τελείωσε αντιμετώπισε προβλήματα πολλών κενών στα γυμνάσια και στα λύκεια της χώρας. Τα μπάλωσε με υπερωρίες πολλές εκ των οποίων επεβλήθησαν με πράξεις του ΠΥΣΔΕ έστω και καθυστερημένα. Ούτως ή άλλως υπάρχει βαθιά πεποίθηση στην κοινωνία ότι η πραγματική εκπαίδευση γίνεται στο σπίτι ή στο φροντιστήριο και στο σχολείο η φοίτηση είναι απλά υποχρεωτική. «Δυστυχώς πρέπει να πάμε». Γι αυτό και οι «τοπικές κοινωνίες» δεν ξεσηκώθηκαν που τα παιδιά τους έκαναν μειωμένο ωράριο. Τους βόλευε ή αδιαφορούσαν.

Εφέτος, με μηδέν διορισμούς και περισσότερες συνταξιοδοτήσεις (λόγω και της φημολογίας περί αύξησης του ωραρίου), τα προβλήματα των κενών θα ήταν περισσότερα.  Νέο νόμο για το λύκειο δεν έχει ετοιμάσει, οι συγχωνεύσεις σχολείων πάγωσαν γιατί προκαλούν αντιδράσεις στους ψηφοφόρους και δεν υπάρχουν και κτήρια, λεφτά για υπερωρίες δεν υπάρχουν, οπότε η αύξηση του ωραρίου ήταν η μόνη λύση. Η κοινωνία βλέπει με καλό μάτι την αύξηση των 2 ωρών σε έναν καθηγητή που δουλεύει 18 ώρες την εβδομάδα. Οι συνάδελφοι το είχαν σίγουρο και έχουν προσαρμοστεί στην ιδέα. «Παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι.»

Είναι μια δίκαιη λύση για να καλύψει τα κενά. Τα σχολεία πρέπει να δουλέψουν πλήρως. Στην Ευρώπη ζούμε. Τους αποσπασμένους μάλλον δεν μπορεί και σίγουρα δεν θέλει να τους φέρει πίσω. Ποιες μετατάξεις και ποια κινητικότητα; Οι νόμοι και οι δικηγόροι εντός και εκτός κυβέρνησης καραδοκούν. Το Σύστημα έχει  εξαντλήσει τους πελάτες του με τα οικονομικά μέτρα, δεν είναι σοφό να το παρακάνει όταν έχει και άλλες λύσεις. Αλλά και να τους έφερνε τα κενά δεν θα καλύπτονταν. Η αύξηση του δίνει περισσότερες δυνατότητες χειρισμών ώστε να καλύπτει και να διαχειρίζεται κατά το δοκούν, αποσπάσεις, μεταθέσεις κλπ με μεγαλύτερη άνεση. Αλλά και επί της ουσίας δυο ώρες την εβδομάδα παραπάνω μάθημα δεν είναι και τραγικό.

Η ρύθμιση όμως γεννάει προβλήματα υπεραριθμιών, άρα αναγκαστικών μεταθέσεων πράγμα που θα φέρει αντιδράσεις. Κάποιοι ενδεχομένως θα χρειαστεί να μετακινηθούν, πολύ ή λίγο από την έδρα τους. Ελπίζω τα όποια προβλήματα ανακύψουν να επιλυθούν με γνώμονα τη λογική και την εξυπηρέτηση του εργαζόμενου εφόσον αυτό είναι εφικτό. Είναι στο χέρι των ΠΥΣΔΕ να το κάνουν.

Κάποιοι ΔΥ όμως θα ζοριστούν, είναι αλήθεια και αυτό κανείς δεν το θέλει. Ούτε ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που έχασε τη δουλειά του το ήθελε, ούτε τα 400.000 νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα μισθό το θέλουν. Στον πόλεμο υπάρχουν και απώλειες άμαχου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα της κρίσης, του χρέους και του μνημόνιου οι σκληρές και «σκληρές» προσαρμογές και αναγκαίες είναι και θα συνεχιστούν επί μακρόν. Το σύστημα είναι υποχρεωμένο να προσαρμοστεί αν θέλει να επιβιώσει. Μέχρι να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι με τα μπαλώματα δε γίνεται δουλειά και να στήσουν το μαγαζί από την αρχή, με δραστικές μεταρρυθμίσεις. Ως τότε άλλοι θα πληρώνουν και άλλοι θα …….   

Σχόλια

  1. Η ρύθμιση όμως γεννάει προβλήματα υπεραριθμιών, άρα αναγκαστικών μεταθέσεων πράγμα που θα φέρει αντιδράσεις. Κάποιοι ενδεχομένως θα χρειαστεί να μετακινηθούν, πολύ ή λίγο από την έδρα τους. Ελπίζω τα όποια προβλήματα ανακύψουν να επιλυθούν με γνώμονα τη λογική και την εξυπηρέτηση του εργαζόμενου εφόσον αυτό είναι εφικτό. Είναι στο χέρι των ΠΥΣΔΕ να το κάνουν. ''
    και φυσικά θα το κανουν με τον Γνωστο τροπο :.. Τρεξτε στους δικους σας , σκυψτε το κεφαλι οσο μπορειτε στα Κομματα ., χαστε οση αξιοπρπεια εχει απομεινει σε εναν κλαδο που καποτε ειχε την περισσοτερη στους Δ. Υ , ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόσφυ: Είναι τόσο χεσμένοι σήμερα που με μια φωνή με μια όρθια στάση αυτού που έχει δίκιο, αμέσως μαζεύονται. Έχουμε φωνή και θα τη βγάλουμε όπου χρειαστεί. Αισιοδοξία χρειάζεται και βούληση. Να την έχουμε.

      Διαγραφή
  2. Σύμφωνοι, όμως είναι άλλο πράγμα ο γυμναστής και άλλο ο φιλόλογος, ειδικά αν είναι και κατεύθυνσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν γράφω να κάνει αρχαία ο φιλόλογος. Γεωγραφία μπορεί να κάνει όπως και ανατομία στην Α γυμνασίου. Αφού δεν μπορεί να διορίσει ας λύσει το πρόβλημα εκ των ενόντων. Έχει τρόπους, αλλά ποιος θέλει μπλεξίματα με τόσες συντεχνίες;

      Διαγραφή
    2. Ο φιλόλογος να κάνει ανατομία και γεωγραφία και ιστορία και αρχαία και γλώσσα και λογοτεχνία κι αν περνάει και κανένα αεροπλάνο και το σχολείο του βρίσκεται στα Σπάτα να τρέχει εκ των ενόντων και να κάνει και τον ελεγχτή εναέριας κυκλοφορίας. Έχετε τρόπο να τα λέτε όμορφα κ.καστανά..έως αηδίας...

      θ.

      Διαγραφή
  3. Ο σωστός τίτλο "Η Συνείδηση ενός Βολεμένου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς δεν είναι πλέον βολεμένος στη μέση εκπαίδευση. Ανασφάλεια, και μικρές αμοιβές. Αλλά δεν είμαστε και άνεργοι, ούτε αχάριστοι. Οι καλές εποχές παρήλθαν. Όμως η αύξηση των 2 ωρών για την οποία γίνεται η φασαρία δεν είναι πρόβλημα. Μην τρελαθούμε.

      Διαγραφή
    2. ποιός σας είπε ότι η φασαρία γίνεται για τις 2 παραπάνω ώρες; Πραγματικά, είστε αφελής αν αυτό πιστεύετε!! Η φασαρία γινεται για όλα όσα αυτή η αύξηση επιφέρει: υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μεταθέσεις κτλ.
      Και πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να επέλθει ΜΟΝΙΜΗ υπηρεσιακή μεταβολλή κάποιου ( μετάθεση) όταν ήδη ο 3848 προβλέπει υποχρεωτική απόσπαση ( που ΚΑΙ μόνιμη δεν ειναι, και πιο εύκολα "χωνεύεται" , και το πρόβλημα με τα κενά λύνει).
      Και εν πάση περιπτώσει, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Νέου Λυκείου αλλά και της Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν ξέρουμε τι αναθέσεις θα υπάρχουν σ αυτά, και για ποιες ειδικότητες και ωστόσο καλεί τις Διευθύνσεις να δώσουν κενά για μεταθέσεις (και συντομα για υποχρεωτικές μεταθέσεις μεσω υπεραριθμιών), ενώ αυτοί οι υπολογισμοί ειναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν σύντομα!!! Αν αυτό δεν ειναι παραλογισμός, τότε τι ειναι ;

      Διαγραφή
    3. Σωστό η υποχρεωτική απόσπαση θα ήταν ορθότερο και ευμετάβλητο. Θα δημιουργούσε όμως έδαφος διαπλοκούλας, δε νομίζετε;
      Οσο για το Νέο Λύκειο και τις αναθέσεις έχετε απόλυτα δίκιο. ¨Ολα ανάποδα είναι. Γιαυτό το άρθρο μιλάει για λύσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. αν θέλετε τη γνώμη μου στο Υπουργείο επικράτησε πανικός από το φόβο πολλά σχολεία να μην ξεκινήσουν το Σεπτέμβρη. Όλα του γάμου δύσκολα.

      Διαγραφή
    4. Η απόσπαση που είναι προσωρινή δημιουργεί θέμα διαπλοκής. Η μετάθεση που έχει πολύ πιο μόνιμο χαρακτήρα και με λίγο "στήσιμο" σε βάθος διετίας μπορεί να στείλει μόνιμα έναν "μη αρεστό" στην άκρη του κόσμου και στη θέση του να φέρει έναν "αρεστό" δε δημιουργεί θέμα διαπλοκής - το λύνει. Σα να υπάρχει ένας παραλογισμός στα παραπάνω, ή μήπως κάνω λάθος;

      Διαγραφή
  4. Επιτέλους, κάποιος λέει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος! Συγχαρητήρια κ. Καστανά!
    Μια εκπαιδευτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτέλους η αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος, συγχαρητήρια κ.Καστανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απώλειες αμάχων

    Τη πρώτη νύχτα πλησιάζουνε
    και κλέβουν ένα λουλούδι
    από τον κήπο μας
    και δε λέμε τίποτα.

    Τη δεύτερη νύχτα δε κρύβονται πλέον
    περπατούνε στα λουλούδια,
    σκοτώνουν το σκυλί μας
    και δε λέμε τίποτα.

    Ώσπου μια μέρα
    -την πιο διάφανη απ’ όλες-
    μπαίνουν άνετα στο σπίτι μας
    ληστεύουν το φεγγάρι μας
    γιατί ξέρουνε το φόβο μας
    που πνίγει τη φωνή στο λαιμό μας.

    Κι επειδή δεν είπαμε τίποτα
    πλέον δε μπορούμε να πούμε τίποτα.

    Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρίγη συγκινήσεως με διαπερνούν συνάδελφοι....όταν ο Μουσικός στο Γυμνάσιο του γιού μου δεν κάνει μάθημα επειδή (λέει) δεν του έχουν φτιάξει αίθουσα μουσικής για να διευθύνει τη συμφωνική που ονειρεύτηκε, λέτε να διαβάζει Μαγιακόφσκι στο γραφείο, ενώ τα παιδιά μας, το παιδί μου, γυρίζει στην αυλή και κάνει κενό;;;

      Διαγραφή
    2. Και Ρίτσο και Νερούντα και Κατερίνα Γώγου.

      Διαγραφή
  7. Ε πέσμου τώρα πως μας ληστέψαν το φεγγάρι που θα δουλέψουμε δυο ώρες παραπάνω. Ξέρεις τι είναι διαστροφή; να μην μπορεί το πελατειακό κράτος να μας ικανοποιήσει πλέον και μεις να φωνάζουμε, φέρτε πίσω τα προνόμια που μας μοιράσατε( μετά από αγώνες βεβαίως) και να νομίζουμε ότι κάνουμε αντίσταση και να κοπιάρουμε και Μαγιακόφσκι. Να το σεβόμαστε τον ποιητή αυτόν ήταν μεγάλος. Για δυο διδακτικές ώρες; Για 1 ώρα την εβδομάδα; Κάτεργο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αυτά που λες φίλε Δάσκαλε (το δ με κεφαλαίο) Λεό, θα μας κάνεις κι εμάς τους απέξω να θέλουμε να γίνουμε Δάσκαλοι, για να στηρίζουμε τις απόψεις σου από τα μέσα. Μπας και χρειαστεί να φάμε μαζί το ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντουάν αυτό ξαναπέστο. Κινδυνεύω το ξέρω. Αλλά στο μεταξύ μας όλοι οι συνάδελφοι λένε, ¨εντάξει, τώρα" έτσι είναι αλλά να μην τα βγάζουμε στη φόρα.

      Διαγραφή
    2. Εμένα μου είχε πει κάποτε νέος συνάδελφος " Καλά, εσύ αν και εκπαιδευτικός, τα λες αυτά?" Λυπάμαι, αλλά αν θεωρείται συναδελφική αλληλεγγύη η υποκρισία, δε θα πάρω, ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  9. Επίσης. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή η απαράδεκτη μονοφαγία των ειδικοτήτων. Όλοι οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν δυο τουλάχιστον αντικείμενα, άλλωστε και το πτυχίο τους είναι διπλής κατεύθυνσης. εδώ, μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου.
    Γιατί να μη διδάσκει ο Γυμναστής βιολογία? Ο ξενόγλωσσος Ιστορία? Για να μην κουραστεί να προετοιμάσει το μάθημα? Εγώ ως ξενόγλωσση ευχαρίστως θα το έκανα, το βρίσκω πολύ κουραστικό και βαρετό να διδάσκω κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
    Και άλλα πολλά, υποκριτικά και γελοία συμβαίνουν στην Εκπαίδευση που θέλει να μιλάς ώρες γι αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία :Angela να με συμπαθάς αλλά σε φιλώ γιαυτό που γράφεις. Και γω θα γούσταρα να κάνω κάτι άλλο. Για αλλαγή. Στο γυμνάσιο εκτός από Γερμανικά και Γαλλικά κάνω τα πάντα είχα πεις κάποτε σε μια διευθύντρια που με ρώτησε αν παρότι είμαι Φυσικός θέλω να κάνω μαθηματικά στην Α γυμνασίου. Απλά το σύστημα δεν φρόντισε να προετοιμαστεί. Υπουργοί για κλάματα. Τώρα δίνουν λύσεις απελπισίας.

      Διαγραφή
    2. Καθαρά συντεχνιακή η προσέγγιση ήταν πάντα. Και οι ξενόγλωσσες που σκούζουν ότι δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να διδάξουν την Ιστορία, θα έπρεπε να ντρέπονται. Δεν το κάνουν από υπευθυνότητα, αλλά για να μην τα χαλάσουν με τις φιλενάδες τους τις φιλολογίνες. Αν δεν ξέρουν να διδάξουν Ιστορία, με τόσα μέσα που υπάρχουν σήμερα, ας κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά να μην κοπανάνε στα παιδάκια εντεκάρια του χαμού στα τρίμηνα.Όπως είναι ελαστικές με την πάρτη τους, να είναι και με τους μαθητές τους. Το έχω δει να συμβαίνει, γι αυτό το λέω.Με έχουν κάνει να ντρέπομαι για το συνάφι μας.

      Διαγραφή
    3. Γιατί ο γυμναστής δεν έχει διδαχθεί βιολογία και επομένως δεν έχει το γνωσιακό υπόβαθρο να το κάνει.Πώς θα διδάξει εξέλιξη , μοριακή βιολογία , βιοεχνολογία και γενετική; Τι έχει διδαχθεί απ' όλα αυτά για να μπορεί να τα διδάξει; Με τέτοιες προσεγγίσεις αναρωτιούνται ακόμη τα παιδιά αν προερχόμαστε από τον πίθηκο. Το ίδιο ισχύει και με τις υπόλοιπες ειδικότητες. Δεν είμαι ικανός να διδάξω(;) γυμναστική , όπως και φιλολογικά μαθήματα, απλά γιατί δεν τα έχω διδαχθεί και κυρίως δεν έχω διδαχθεί πώς να τα διδάσκω. Οι καθηγηταράδες που κάνουν απ' όλα γιατί "μπορούν" και "έχουν μεταδοτικότητα" είναι ένας από τους (πολλούς και με διαφορετική βαρύτητα) λόγους για την απαξίωση από τους μαθητές του δημόσιου σχολείου.Όσο για το "θα ήθελα να κάνω και κάτι διαφορετικό" , κι εγώ θέλω να πιλοτάρω αεροπλάνο , αλλά αν δεν εκπαιδευτώ κατάλληλα γι αυτό , προφανώς δεν επαρκεί το ότι οδηγώ αυτοκίνητο για 20 χρόνια και δεν έχω ατυχήματα! Ούτε το γεγονός ότι τα πήγα καλά στη συσκευή προσωμοίωσης ή σε αντίστοιχο ηλεκτρονικό παιχνίδι! Άρα όταν θέλω να διδάξω κάτι διαφορετικό , απλά ακολουθώ την αντίστοιχη εκπαίδευση για να το κάνω , που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται ως π.χ. προπτυχιακό πρόγραμμα στο ΕΑΠ , μεταπτυχιακό στο αντικείμενο που θέλω να διδάξω , και σίγουρα όχι απλά "επιμόρφωση".

      Διαγραφή
    4. Oχι ρε φίλε Vasilis δεν μιλάμε για μοριακή βιολογία, για όνομα. Για Ανθρωπολογία της Α γυμνασίου μιλάμε. Στα σχολεία δεν κάνουμε επιστήμη. Πολλά μπορούν να γίνουν προκειμένου να μην είναι τα παιδιά στο δρόμο. Σε όλη την Ευρώπη οι καθηγητές έχουν δύο ειδικότητες. Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου δεν οφείλεται στο ότι κάποιοι κάνουν απόλα, γιατί απλά κάνουμε όλοι αυστηρά και μόνο τις ειδικότητές μας. Ένας λόγος είναι και η μη ορθολογική διαχείριση προσωπικού.

      Διαγραφή
    5. Προφανώς έχουν δύο ειδικότητες γιατί διδάχθηκαν αντίστοιχα και έστω στοιχειωδώς στις σχολές από τις οποίες αποφοίτησαν ή αργότερα. Δεν έμαθαν "στου κασιδη το κεφάλι", όπως (προτείνετε να) γίνεται εδώ.

      Διαγραφή
  10. Λες πολλές μαζεμένες αλήθειες, που ξεφυτρώνουν όμως ως κλαδιά ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΡΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟΣ.

    την αλήθεια την παραδέχεσαι εδώ:

    "Ούτως ή άλλως υπάρχει βαθιά πεποίθηση στην κοινωνία ότι η πραγματική εκπαίδευση γίνεται στο σπίτι ή στο φροντιστήριο και στο σχολείο η φοίτηση είναι απλά υποχρεωτική. «Δυστυχώς πρέπει να πάμε». Γι αυτό και οι «τοπικές κοινωνίες» δεν ξεσηκώθηκαν που τα παιδιά τους έκαναν μειωμένο ωράριο. Τους βόλευε ή αδιαφορούσαν"



    Εκεί είναι η ουσία φίλε μου. Εκεί ακριβώς είναι το λάθος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΟΥ.

    Πραγματική εκπαίδευση γίνεται στο σπίτι ή στο φροντιστήριο και ΟΧΙ στο σχολείο γιατί το σχολείο έχει 25 άτομα και όχι 10 όπως θα έπρεπε!


    Για πες μας τώρα κύριε Λεωνίδα Καστανά, για βάλε ως κορμό του συλλογισμού σου αυτή ακριβώς την παραπάνω πρόταση, και να δούμε τι κλαδιά θα ξεφυτρώσουν.


    Όταν ο Χριστός είχε 12 μαθητές και ο ένας βγήκε ιούδας, εμείς γιατί θες να έχουμε 30;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό αυτό με τους μαθητές του Χριστού. Τι να πω εγώ τώρα. Έχω κάνει και με 10 έχω κάνει και με 30. Αν θες και έχεις τον τρόπο κάνεις παντού μάθημα. Το φροντιστήριο είναι άλλο πράγμα. Δεν κάνω όμως συλλογισμούς. Εμπειρίες καταθέτω. Πεσμου ότι δεν υπάρχουν ότι τις έβγαλα από την φαντασία μου.

      Διαγραφή
    2. Όλες οι πράξεις των εκπαιδευτικών που αναφέρεις παραπάνω, βασίζονται στο παραπάνω σκεπτικό με τον Χριστό και τον Ιούδα.

      Δεν μας πειράζει να κάνουμε και 10 και 20 και 40 ώρες παραπάνω, αρκεί να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διδασκαλίας.

      Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι οι ώρες.

      Κάντε τα τμήματα ανθρώπινα πρώτα, και μετά αυξήστε τις ώρες μας.

      Διαγραφή
    3. "... γιατί το σχολείο έχει 25 άτομα και όχι 10 όπως θα έπρεπε!"

      Ο μύθος των μικρών τάξεων

      The Small Schools Myth

      http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/09/the-small-schools-myth.html

      Διαγραφή
    4. http://marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/09/the-small-schools-myth.html

      το άρθρο αναφέρει για μικρά ή μεγάλα σχολεία, και όχι για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

      Άρα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε.

      "Η βαθιά πεποίθηση στην κοινωνία ότι η πραγματική εκπαίδευση γίνεται στο σπίτι ή στο φροντιστήριο και όχι στο σχολείο", που διαπιστώνει στο άρθρο του ο κ. Καστανάς, οφείλεται ακριβώς σε αυτόν τον αριθμό μαθητών ανά δάσκαλο.

      Αν θέλετε σωστά σχολεία, μειώστε τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, ειδικά μάλιστα στα εργαστηριακά μαθήματα ή στα μαθήματα που ο μαθητής παραδίδει τακτικά γραπτό (π.χ. έκθεση)

      Διαγραφή
  11. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι δύο ώρες, ούτε οι υπεραριθμίες, αλλά η αναξιοκρατία.

    Πχ. Στο σχολείο μου υπάρχουν ώρες για 5 1/2 φιλολόγους. Οι 5 είναι παλιές, ασχολούνται με ζώδια κτλ. Η μισή είναι μέσω ΑΣΕΠ με μεταπτυχιακό. Λόγω παλαιότητας η τελευταία θα τρέχει από εδώ και απο εκεί και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποκτήσει ποτέ οργανική.

    Ακόμα και αν υπήρχε αξιολόγηση και έβγαινε αυτή καλύτερη, πάλι θα έφευγε.

    Πότε θα σταματήσει επιπλέον αυτή η φαυλοκρατία της παλαιότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο παλιός είναι αλλιώς φίλε και ο νέος είναι ωραίος. Στρατός είναι όλο το δημόσιο. Συμφωνώ. Δεν ήθελα να επεκταθώ σε άλλα θέματα ουσίας τα έχω γράψει και παλιότερα. Στο δημόσιο λείπει η αξιόλογηση και βασιλεύει η παλαιότητα και η οργανικότητα. Αλλά έτσι δεν γίνονται σχολεία, ούτε εκπαίδευση.

      Διαγραφή
    2. Απαντώ στον Ανώνυμο: θα σταματήσει η φαυλοκρατία της παλαιότητας όταν γίνω εγώ Υπουργός και τις περάσω όλες και όλους από ΑΣΕΠ, που δεν ξέρουν ούτε καν ποιος είναι ο Ματσαγγούρας και καμαρώνουν κιόλας.

      Διαγραφή
  12. Αν θελετε δεν θα διαφωνησω που θενα...ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΡΙΕ
    ΤΟ ξερετε οτι υπαρχουν αδιοριστοι εκπαιδευτικοι απο τον ΑΣΕΠ του 2008? Ανθρωποι που δωσανε εξετασεις ειναι στους Διοριστεους και εδω και 5 χρονια τους εμπαιζετε? Αυτο το γνωριζετε? Το γνωριζετε οτι το κονδυλι για την προσληψη τους ειχε δοθει το 2009? Περυσι μεχρι και ο υπουργος ειπε οτι εξασφαλισε 1167 πιστωσεις για προσληψεις μονιμων....βεβαια στο τελος κατεληξαν να ειναι 225 και σε ΠΕ και ΔΕ ....
    ΑΝ νομιζετε οτι το προβλημα των εκπαιδευτικων ειναι οι 2-3-4-5-6 ωρες παραπανω τοτε κατι δεν εχετε καταλαβει καλα....Λυπαμαι πραγματικα λυπαμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διαφωνώ καθόλου. Και γω με ΑΣΕΠ του 2002 μπήκα στο δημόσιο στα 49 μου. Το κράτος πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις του. Αλλά και αυτό είναι αποτέλεσμα της φαυλότητας.

      Διαγραφή
  13. Ποιος είπε ότι το πρόβλημα είναι οι δύο ώρες παραπάνω? Η μείωση αποδοχών κατά 45% δεν είναι πρόβλημα; Το κλείσιμο σχολείων δεν είναι πρόβλημα; Οι υποχρεωτικές μεταθέσεις ή/και μετατάξεις δεν είναι πρόβλημα; Οι απολύσεις που αναπόφευκτα θα έρθουν δεν είναι πρόβλημα; Οι αναπληρωτές δεν είναι πρόβλημα; Ο εκβιασμός που έχει αρχίσει ήδη από διευθυντές εν όψει αξιολόγησης;
    Αλήθεια πιστεύετε ότι δεν έχουμε λόγους να αντιδρούμε; Αν είχα 25 χρόνια υπηρεσίας και δούλευα στον τόπο μου ναι ίσως δε θα έβρισκα λόγο να αντιδράσω. Μπορείτε να δείτε το δάσος και όχι το δέντρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μείωση αποδοχών; ¨Ολη η Ελλάδα, όλη η Νότια Ευρώπη, ακόμα και η Βόρεια
      Κλείσιμο σχολείων; Ελάχιστα σχολεία που δεν είχαν παιδιά και υπήρχαν για να βολεύουν εργαζόμενους. Το απαίτησε η τρόικα και είχε δίκιο.
      Υποχρεωτικές μετατάξεις; Προφανώς όταν ο οργανισμός καταργείται, η μήπως να μην καταργηθεί.
      Μεταθέσεις; Κάπου πρέπει να δουλεύουμε δε νομίζετε;
      Οι αναπληρωτές; Δηλαδή πρέπει να διοριστούν επειδή υπήρξαν αναπληρωτές;
      Η αξιολόγηση; Ποιος εργάζεται εκτός από τους ΔΥ χωρίς αξιολόγηση; Δυστυχώς αναγκαία όπως και να γίνει. Ελπίοζυμε να γίνει σωστά και να τη βελτιώσουμε.
      Το δάσος βλέπω το δημόσιο συμφέρον δηλαδή. Εσείς βλέπετε το δένδρο το συμφέρον κάποιων ΔΥ. Δυστυχώς επτωχεύσαμεν και οι ελίτ δεν μπορούν να παρέχουν όσα παρείχαν στο παρεθόν.

      Διαγραφή
    2. Η λογική της παράπλευρης απώλειας των αναπληρωτών στο βωμό της σωτηρίας της χώρας μου θυμίζει αντίστοιχη λογική του προτεσταντικού Νότου της Αμερικής για τις αντίστοιχες απώλειες στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν , για την "σωτηρία" από την τρομοκρατία. Όταν οι περισσότεροι από εμάς εχουν πολλαπλές επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και καλύπτουμε ουσιαστικά μόνιμα κενά. Το στίβαγμα των παιδιών στις τάξεις (μη μου πείτε ότι δε γίνεται και αυτό, όπως οι συγχωνεύσεις!) , υποβαθμίζουν ή όχι την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Εφ' όσον είστε έμπειρος , ίδιο μαθημα γίνεται με 20 και ίδιο με 30 μαθητές;Κι εγώ τα έχω κάνει και τα 2, άρα αυτό δεν αποτελεί απάντηση. Με τη χειροτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης με όλους αυτούς τους τρόπους που αναφέρουν πολλοί από τους προηγούμενους , πλήττονται περισσότερο μαθητές ανώτερων ή κατώτερων κοινωνικών επιπέδων; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτοι τομείς που πλήττονται πάντα οπουδήποτε έχει μπει το ΔΝΤ είναι η παιδεία και η υγεία;(και όχι για παράδειγμα , η ασφάλεια;). Θεωρώ λοιπόν ότι πολλά από αυτά που αναφέρετε γίνονταν. αλλά δεν αποτελούσαν την πλειοψηφία των περιπτώσεων, σίγουρα όμως αποτελούσαν ένα όχι ένα αμελητέο ποσοστό. Απλά πλέον θα γίνονται από τους πραγματικά έχοντες τις κατάλληλες διαδυσδέσεις στους υψηλά ιστάμενους , για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ.

      Διαγραφή
  14. Αν καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι οι δύο επιπλέον ώρες και το γεγονός ότι δεν αντέχουμε "το κάτεργο, τον πίνακα, το σχολείο κ.ο.κ." τότε λυπάμαι πολύ. Θεωρώ βέβαιο το ότι έχετε οργανική στον τόπο όπου επιθυμείτε, γεγονός που σας δίνει το δικαίωμα να μιλάτε εκ του ασφαλούς -το ίδιο ακριβώς πιστεύω και για την κυρία Angela. Έχω διοριστεί με ΑΣΕΠ, έχω δώσει ό,τι μπορώ για τους μαθητές μου τα τελευταία 8 χρονιά που υπηρετώ στην παραμεθόριο, και πλέον η αύξηση ωραρίου μου στερεί κάθε ελπίδα μετάθεσης κι επανένωσης με τα παιδιά μου. Παράπλευρες απώλειες άμαχου πληθυσμού, θα πείτε, δεν πειράζει.... Δε θα "ζοριστούμε" απλά, κύριε Λεωνίδα, κάποιοι πρέπει σε προχωρημένη ηλικία και με 3 παιδιά να αλλάξουμε εντελώς ρότα... αλλά είπαμε, απώλειες άμαχου πληθυσμού, έτσι απλά... Και για την ιστορία, και πριν το 2009 υπηρετούσα ανελλιπώς σε δύο σχολεία, όπως πολλοί συνάδελφοι, χωρίς την παραμικρή σκέψη ότι επρόκειτο για χτύπημα κάτω από τη μέση. Ας μην προβαίνουμε σε ισοπεδωτικές γενικεύσεις.

    ΥΓ.1. Επειδή όπως είπα παραπάνω έχω και οικογένεια, μου προτείνετε να οργανωθώ σε κάποιο από τα κυβερνώντα κόμματα, π.χ. στη ΔΗ.ΜΑΡ. -εντελώς τυχαία η αναφορά- έτσι ώστε να γλιτώσω την απόλυση λόγω υπεραριθμίας ή να αφεθώ στις καλές προθέσεις του ΠΥΣΔΕ και στη βεβαιότητα ότι θα επέλθει αξιοκρατία;

    ΥΓ.2. Προς την κυρία Angela: Αλήθεια, εσείς είστε η συνάδελφος που προτείνετε σε κάποιο forum όταν υπάρχουν στην οικογένεια δύο δημόσιοι υπάλληλοι να απολύεται ο ένας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου και γω με ΑΣΕΠ στα γεράματα μπήκα στο δημόσιο. Πρόλαβα και βρήκα μια θέση στην πόλη μου. Πρέπει να μην λέω τη γνώμη μου επειδή έχω θέση; Οργανική δεν υπάρχει πλέον, υπάρχει κινητικότητα. Μπήκατε σε δύσκολες εποχές στο δημόσιο. Και τώρα τι να γίνει; Να μην αυξηθεί το ωράριο και να να μείνουν τα παιδιά χωρίς μάθημα για να επιστρέψετε εσείς από την παραμεθόριο; Είσαστε από τους αδικημένους και σας συμπαρίσταμε αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Αυτοί και αυτές που είναι στην ανεργία. Αν νομίζετε ότι ένα κόμμα μπορεί να σας βολέψει προσπαθήστε το. Εγώ τι να κάνω;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Καστανά «έχω μείνει κάγκελο», που λένε και τα παιδιά μας, με αυτά που ακούω ότι συνέβαιναν στην εκπαίδευση (αποσπάσεις, μειωμένα ωράρια, «αριστεροί» που έκαναν ρουσφέτια σε γαλλικούδες, κλπ).

      Μια ερώτηση ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ, ΑΦΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΑΤΕ;

      Μήπως κύριε Καστανά αυτή η παθογένεια βόλευε όλα τα χρόνια τους πολιτικούς που «εκπαίδευαν» το λαό να καλοπερνά για να έχουν εκείνοι το ελεύθερο να κάνουν τις ρεμούλες τους και να πλουτίζουν;

      ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡ (και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις) ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ και τώρα μας μιλάτε για παράπλευρες απώλειες και άλλα τέτοια δακρύβρεχτα;

      Όσο για την απεργία, μη φοβάστε και δεν πρόκειται να γίνει. Χθες στο Σύνταγμα είμασταν «3 και ο κούκος» και μη ξεχνάτε ότι το συνδικαλιστικό σας όργανο είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις εκκαθάρισης και τάξης, οπότε αφήστε τα παιδάκια να φάνε το αρνάκι τους και να πάνε με το καλό να δώσουν εξετάσεις. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε κατάσταση ΣΟΚ οπότε βολεύει την κυβέρνηση να περάσει ότι θέλει (σας προτείνω το βιβλίο της Naomi Klein «Το δόγμα του Σοκ»).

      Α! και για να μην ξεχνιώμαστε μια ερώτηση (ακόμη) αν ξέρετε να απαντήσετε. Γιατί αυτοί οι έρμοι που θα προσληφθούν με 5μηνες συμβάσεις από τους Δήμους θα είναι εκτός ΑΣΕΠ; Ερωτώ....γιατί είμαι καχύποπτη...Ετοιμάζονται νέα πελατειακά «καραβάνια» της τρικοματικής κυβέρνησης ή όπως λέει ο συμπαθής κ. Κουβέλης ετοιμάζουμε «νέους ομήρους» όπως τους συμβασιούχους;

      Έχω κάτι πληροφορίες - ως κακιά Κρουέλα- ότι στα πολιτικά γραφεία ΟΛΩΝ των κομμάτων είναι αποσπασμένοι διάφοροι καθηγητές που είναι υπεύθυνοι για τον τομέα εκπαίδευσης του κόμματος...Δεν τους στέλνετε στα σχολεία σιγά σιγά...να κάνουν και καμμιά δουλειά και αν θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα και στο κόμμα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο αφού τα ωράριά σας είναι τόσο μειωμένα...

      Φιλικά
      Αργυρώ Παπαγεωργίου

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και βόλευε Κρουέλα όλο το σύστημα. Η ιστορία είναι προ επταετίας αγαπητή μου. Τότε ΔΗΜΑΡ δεν υπήρχε.
      ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ απότι είδα καταγγέλλουν απερίφραστα. εσείς είστε μέσα για απεργία στις πανελλαδικές;
      Το Δόγμα του ΣΟκ όχι δεν το έχω διαβάσει αποφεύγω θεωρίες συνωμοσίας προτιμώ την Πολιτική.
      Αποσπασμένοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα να γυρίσουν όλοι στα σχολεία.
      Ναι στους Δήμους στήνεται πελατειακό μικρό πανηγυράκι, είναι προφανές.

      Διαγραφή
    4. Απαντώ στον Ανώνυμο ή Ανώνυμη.
      Είναι πολύ προτιμότερες οι προσωπικές επιθέσεις, όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα και όταν κανείς δεν υπογράφει ούτε καν με το μικρό του όνομα.
      Επειδή ο καθένας μας έχει την προσωπική του ιστορία, να μαζευτούμε να τις μοιραστούμε προκειμένου να αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τις σκληρές αλήθειες που καταγράφει ο κ. Καστανάς; Τσάι και συμπάθεια το λένε.
      Αν θεωρείτε ότι η δίωρη αύξηση του ωραρίου θα σας λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, να μην αυξηθεί ούτε μισή ώρα.
      Αν ισχύει αυτό που επικαλείστε: "πλέον η αύξηση ωραρίου μου στερεί κάθε ελπίδα μετάθεσης κι επανένωσης με τα παιδιά μου."
      Να μην αυξηθεί ποτέ!
      Για όλα τα υπόλοιπα, δε λες κουβέντα.
      Καλό Πάσχα σας εύχομαι.

      Διαγραφή
    5. Διόρθωση: Η μη αύξηση του ωραρίου θα σας λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ κύριε Καστανά,

      είσαστε έξυπνος άνθρωπος και δεν θέλω να σας απαντήσω αν υπήρχε ΔΗΜΑΡ πριν από κάποια χρόνια...υπήρχε Κουβέλης και οι λοιποί ...μη μου πείτε ότι είχαμε «παρθενογέννεση» και όλα αυτά τα ανέχονταν ΟΛΟΙ οι άλλοι γιατί τους βόλευε...

      Για την ΟΛΜΕ συμφωνώ μαζί σας ότι δεν πρόκειται να κάνει απεργία γιατί οι συνδικαλιστές ανήκουν στην κυβέρνηση και ΔΕΝ είμαι υπέρ της απεργίας αλλά να μην δημιουργείται ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ και ΑΓΧΟΣ στα παιδιά για κάτι που ξέρετε ότι δεν θα γίνει. Ξέρετε Αίσωπος ....βοσκός «λύκος ...λύκος βοήθεια....!!!!»

      Όσο για το «Δόγμα του ΣΟΚ» δεν ξέρω αν είναι συνωμοσίες αλλά έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τη θεωρία του Φρίντμαν και της σχολής του Σικάγο.

      Μπράβο σας πάντως που παρεδέχεστε τα παιχνίδια που παίζονται με τους διορισμούς. Αντισταθείτε όσο μπορείτε και με τη δύναμη του κόμματός σας -ας ακούγεται και ένα ΟΧΙ καμμιά φορά.

      Φιλικά
      Αργυρώ Παπαγεωργίου

      Υ.Γ. Πάλι μια ερώτηση αν ξέρετε, κάτι καθηγητές πανεπιστημίου που στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους από το εξωτερικό, κάποιες καθηγήτριες που ασχολούνται συνέχεια με την πολιτική και κάνουν και κόμματα, και κάποιοι άλλοι που είναι καθηγητές αλλά είναι και διοικητές σε τράπεζες - οργανισμούς - υπηρεσιακοί υπουργοί κλπ. γιατί πληρώνονται ακόμη και δεν παραδίδουν τις έδρες τους αφού δεν θέλουν να διδάσκουν ; (Μη μου πείτε ότι θέλετε ονόματα και δεν καταλάβατε..είπαμε αγαπητέ κύριε Καστανά, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι)

      Φιλικά
      Αργυρώ

      Διαγραφή
    7. Κυρία Αργυρώ.
      Οχι δεν υπάρχει παρθενογέννηση και ως ΣΥΡΙΖΑ οι δικοί μου δεν είπαν τίποτα από αυτά. Σωστό. ( Δεν ήμουν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ).

      Η πρόταση 4 στις 5 παρατάξεις είναι ΑΠΕΡΓΙΑ. Ακόμα και αν περάσει και φτάσει στη βάση φαντάζομαι ότι δεν θα υλοποιηθεί από τους συναδέλφους που κάνουν τις εξετάσεις. ¨ΟΠως εξάλλου και οι υπόλοιπες απεργίες που δήθεν γίνονται.

      Καθηγητές πανεπιστημίου ξέρω πολλούς όλων των ειδών και κατηγοριών. Αλλοι καλοί άλλοι κακοί, άλλοι εργατικοί, άλλοι τεμπέληδες κλπ. ¨Οπως όλος ο κόσμος. Απλά στην Ελλάδα ο τίτλος έχει ΥΠΕΡ ΕΚΤΙΜΙΘΕΙ.

      Διαγραφή
  15. Μπράβο Λεωνίδα γιά την όπως πάντα σωστή και ειλικρινή και υπεύθυνη θέση σου. Η ΔΗΜΑΡ τι λέει γι' αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δε ζήτησα ποτέ να βολευτώ κύριε Λεωνίδα, ούτε θα το κάνω τώρα. Και επαφές με κόμματα δεν είχα ποτέ, ίσως γι'αυτό και βρίσκομαι επί 8 χρόνια στην παραμεθόριο. Η παραπάνω ερώτηση ήταν καθαρά ρητορική -πίστευα ότι θα το καταλαβαίνατε. Φυσικά κι έχετε το δικαίωμα να λέτε τη γνώμη σας, και είναι προς τιμήν σας το ότι δέχεστε και τον αντίλογο. Θα ήθελα όμως ειλικρινά να ήξερα αν θα δεχόσασταν με τόση ψυχραιμία τη χιονοστιβάδα εξελίξεων που συνεπάγεται η αύξηση ωραρίου σε περίπτωση που σας καταδίκαζε να παραμείνετε εγκλωβισμένος μακριά από την οικογένειά σας. Θα ήθελα να ήξερα αν και τότε με αξιοσημείωτη φλεγματικότητα θα κατατάσσατε τον εαυτό σας στις "απώλειες άμαχου πληθυσμού". Και κυρίως, θα ήθελα να ήξερα αν τότε θα καταλαβαίνατε ότι το πρόβλημα των υπηρεσιακά νεότερων από εσάς είναι πολύ βαθύτερο από την επίφαση, δηλαδή ότι μας φταίει "ο πίνακας, τα παιδιά, το σχολείο" και ότι το αίτιο της οργής μας είναι η "μισή χούφτα ώρες διδασκαλίας" -όπως τονίζετε στο βαρύγδουπο τίτλο σας, λες και μας φοβίζει η επιπλέον δουλειά. Αφού λέτε ότι "μας συμπαρίστασθε" και με το δεδομένο ότι με άλλο τρόπο δεν μπορείτε να βοηθήσετε -δεκτό- το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μη δημιουργείτε με τα γραφόμενά σας λαθεμένες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου είμαι 60 ετών Πήγα στο δημόσιο στα 50. Δούλεψα φροντιστήριο 25 χρόνια ως μισθωτός του Ιδιωτικού τομέα και ως ιδιοκτήτης. Ένιωσα στο πετσί μου το μίσος του κράτους τόσο για τον έναν όσο για τον άλλο. Χώθηκα στο δημόσιο με ΑΣΕΠ (2002) για να κάνω οικογένεια. Τα κατάφερα. Σε νιώθω 8 χρόνια στην παραμεθόριο είναι πολλά. Αλλά πεσμου τι θα μπορούσε να γίνει; Μια ρύθμιση ειδικά για όσους είναι στην παραμεθόριο; Τώρα το ποιοι δεν αντέχουν τον πίνακα, επιτρέψτε μου να έχω άποψη. Από αυτά που γράφω δεν εξάγονται λάθος εντυπώσεις γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή ήταν η κατάσταση. Μπορεί να μην σας αφορά αλλά αφορά χιλιάδες άλλους. Οκ;

      Διαγραφή
  17. Απο τα χρόνια των παχιών (μα πολύ παχιών με δανεικά) αγελάδων παρέλειψες τους καθηγητές της ολυμπιακής παιδείας - αν είναι δυνατόν, που είχαν μάλιστα μπεί εκτός επετηρίδας κλπ. Ακόμη το κόλπο που στο σχολείο μας στην Καλαμάτα στέλνανε κάποια στιγμή 5 γαλλικούδες και τρεις γυμναστές όταν και στις δυο ειδικότητες είχαμε πλεόνασμα - φυσικά πήραν κατ' ευθείαν απόσπαση, για πού; ποιός μπορούσε να ξέρει;
    Αλλά και απο τα χρόνια τα τωρινά έχουμε στη Μεσσηνία σχολείο σε χωριό με ελάχιστους μαθητές - δεν υπήρχε περίπτωση γονιός που ήθελε το παιδί του να προχωρήσει να το άφηνε στο σχολείο αυτό του χωριού του. Σχολείο δηλαδή που υπήρχε μόνο για τους συνάδελφους κι όχι για να μορφώσει παιδιά. Το σχολείο αυτό υπάρχει ακόμη γιατί ανέβηκαν στα κεραμίδια όταν έγινε πρόταση για να καταργηθεί και τα παιδιά να μεταφέρονται αλλού.
    Κάτι αντίστοιχο ισχύει για νοσοκομεία και κέντρα υγείας, για στρατόπεδα, για ΑΕΙ - ΤΕΙ κλπ. Όσο η αντίληψη είναι ότι ο φοιτητής του Φυσικού π.χ. είναι μελλοντικός καθηγητής δημοσίου δεν υπάρχει ελπίδα.
    Μπάμπης
    ΥΓ Τελευταία φορά που ακούω (διαβάζω) την λέξη "γεράματα" εντάξει. Άντε να κλαίνε οι χήρες να κλαίνε και οι παντρεμμένες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χρονιά, πρόσφατα σχετικά διορίσανε στο νομό μου 40 γυμναστές, επειδή έπρεπε αν διοριστεί η κόρη κομματικού στελέχους οπωσδήποτε. Αν δε σταματήσουν αυτά, δεν έχουμε μέλλον.

      Διαγραφή
  18. Γυμνάσιο-Λύκειο Συκιάς, Χαλκιδική, δεκαετία του 2000.
    Σύνολο μαθητών περίπου 150.
    Διορισμένοι (με οργανική θέση) γυμναστές: 7
    Παρόντες, ενεργοί στο σχολείο: 1 (και υπεραρκετός!!!)
    Οι υπόλοιποι: μαζεύουμε μόρια για την μετάθεση σε κάποιο γραφείο στη Θεσσαλονίκη ή αλλού!!!
    Η ειδικότητα ενδεικτική γιατί τα ίδια συμβαίνουν και για τις υπόλοιπες...
    Ας πούμε και τις αλήθειες μας επιτέλους...
    Χωρίς αυτές δεν υπάρχει μέλλον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επειδή πολλά έχουν γραφτεί για το Φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης, καλό θα είναι να διαβάσουμε το παρακάτω άρθρο http://apolasos.wordpress.com/2013/04/29/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ συνάδελφε Λεωνίδα, πολλές αλήθειες ,αλλά ενοχλητικές για πολλούς, γράφετε.
    Εργάζομαι στη Μέση Εκπαίδευση από το 1989. Μέχρι το 2000 περίπου όλοι οι συνάδελφοι συμπλήρωναν το ωράριό τους, ακόμα και σε 3 σχολεία. Προσωπικά, τη σχολική χρονιά 1994-95 έκανα Τεχνολογία σε 3 Γυμνάσια, σε ολόκληρα τμήματα 28-30 μαθητών και είχα 600 μαθητές. Το θεωρούσαμε αυτονόητο να κάνουμε 21 ώρες. Μετά, με πρόσχημα τους διορισμούς των 16μηνιτών και πραγματική αιτία τις πελατειακές σχέσεις βουλευτών, πολιτευτών και συνδικαλιστών, έγινε το μπάχαλο με τους διορισμούς.
    Πράγματι είναι στρατιωτικού τύπου οι εργασιακές σχέσεις σε όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Είναι απαράδεκτο εμείς οι εκπαιδευτικοί να μη δίνουμε το καλό παράδειγμα και να τις αλλάξουμε. Μετά την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, παραμένει η ίδια κατάσταση. Ο νέος εκπαιδευτικός κάνει 23 ώρες, παίρνει τα πιο δύσκολα μαθήματα, πολλές φορές άγνωστα, ενώ ο «παλιός» κάνει 18 ώρες, επιλέγει τα πιο ξεκούραστα μαθήματα και πολλές φορές κάνει 5-10 ώρες και συμπληρώνει με δήθεν γραμματειακή υποστήριξη. Όπως σωστά γράφετε κάνει δωρεάν διακοπές. Ο καθηγητής που διορίστηκε στα 25, κάνει 16 ώρες (μέχρι τώρα) από τα 45, ενώ εκείνος που διορίστηκε στα 45, είναι 63 χρονών και ακόμα κάνει 18 ώρες! Ο πρώτος έχει μείωση τη στιγμή που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα, λόγω εμπειρίας, ενώ ο δεύτερος μπαίνει ακόμα στην τάξη όταν ίσως δεν μπορεί. Η γνώμη μου είναι ότι το κριτήριο ικανότητας διδασκαλίας ή κόπωσης πρέπει να είναι ηλικιακό.
    Γράφουν κάποιοι για 8 χρόνια στα παραμεθόρια. Ερωτώ: διορίστηκαν παρά τη θέλησή τους και παραμένουν έγκλειστοι; Δεν έκαναν αίτηση για να διοριστούν. Προσωπικά διορίστηκα σε παραμεθόριο μετά από αίτησή μου και παραμένω για 20 χρόνια μετά από επιθυμία μου. Ελλάδα είναι και τα παραμεθόρια.
    Μετά από υπολογισμούς μου κατέληξα ότι η ακαθάριστη ωριαία αντιμισθία είναι για τον μόνιμο καθηγητή 30€-50€ (18000€/600h ή 25000€/500h) . Όποιος νομίζει ότι, αν μειωθεί κατά 10% η αμοιβή αυτή, μετά την αύξηση των ωρών κατά 2 ώρες, θα είναι πολύ μικρή, μπορεί να εγκαταλείψει το Δημόσιο και να βγει στον ιδιωτικό τομέα για να πάρει αυτά που αξίζει. (Ας ρωτήσει πρώτα πόσα παίρνουν όσοι εργάζονται στα φροντιστήρια.)
    Τέλος μπορεί στις περισσότερες χώρες οι καθηγητές να κάνουν 18-19 ώρες μάθημα, έχουν πολύ λιγότερες πραγματικές και "συμβατικές" αργίες και αξιολογούνται συνέχεια. Ας αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας πρώτα και μετά ας διεκδικήσουμε αυξημένες αμοιβές. Τότε θα έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Σήμερα δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του γονιού: «γιατί πρέπει να πληρώσω για ιδιαίτερο μάθημα ώστε να καλύψω την ανεπάρκεια ή την τεμπελιά ενός καθηγητή;»
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ κύριε Καστανά, για τους μύθους και τις αλήθειες για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, αντί σχολίου δείτε σε αυτό το σύνδεσμο:

    http://www.alfavita.gr/apopsi/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%BB%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε(η) ο διάλογος είναι μαιμού, κυκλοφορούν πολλοί τέτοιοι. Το ΑΒ δεν είναι χώρος για να μιλήσουμε για εκπαίδευση. ΜΛΚΚΕ ρε φίλε, τι να λέμε. Τα διαγνωστικά τεστ είναι διαγωνίσματα δηλαδή εξετάσεις. Απλά στη χώρα της ανωμαλίας δηλαδή εδώ ο βαθμός δηλαδή το πτυχίο ήταν το διαβατήριο για το δημόσιο ή το κλειστό επάγγελμα και πήρε διαστάσεις που δεν έπρεπε. Παντού υπάρχουν εξετάσεις, αλλά πραγματικές, PISA, πειραματικές, δοκίμια, έρευνες κλπ. Εδώ μόνο παπαγαλία και εξόντωση.
      Το 17 μαθητές της Φιλανδίας είναι μαιμούδα. Γιαυτό έχουν δύο δασκάλους μέσα. Στο φροντιστήριο δούλευα τάξεις με 20-25 και δεν ακουγόταν κιχ. Τέλος η πλάκα με τις μικρές τάξεις των συνδικαλιστών για να βολεύουνται όλοι, Στο ΕΠΑλ είχα τάξεις με 5 παιδιά ( στα χρόνια της μάσας). Τίποτα δεν μαθαίνανε, γιατί είχαν σίγουρο το πτυχίο.

      Διαγραφή
    2. Ρε φίλε 30 Απριλίου 7:42 είναι πολύ μούφα ο διάλογος, πάρα πολύ όμως.

      Μικρή παρατήρηση: Στο alfavita ως πηγή του κειμένου αναφέρεται το blog κάποιου Δημήτρη Τσιριγώτη και στο blog αυτό το κείμενο παραπέμπει στο alfavita. Μπλογκο-αλλαξοκωλιές δηλαδή :) Τελικά πάντως το κείμενο ανυπόγραφο είναι οπότε η πηγή του είναι αδύνατο να βρεθεί. Ακόμα κι αν δεν σου φάνηκε περίεργο που ο Έρικ μιλά περίπου σαν συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, θα έπρεπε να σε προβληματίσει το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την προέλευση του "διαλόγου". Αυτό λέει πολλά και για τη σοβαρότητα του site φυσικά...

      Διαγραφή
    3. Απο οτι είδα δεν είναι του ΑΒ...Αλλά τι σε πειράζει περισσότερο;Το γεγονός οτι είναι ενα έξυπνα δοσμένο άρθρο-χρονογράφημα με τον διάλογό του ή αυτά που λέει;Γιατί όσον αφορά αυτά που λέει και άλλα πολλά τα έχω παρακολουθήσει σε βίντεο απο φίλους που είχαν επισκεφθεί και δει απο πρώτο χέρι το σύστημά τους.Άλλο βέβαια αν στο τέλος οι συμβουλάτορες-πολυξεριξ με υφάκι τα έριχναν ολα τα κακώς κείμενα στους τελευταίους τροχούς,δηλαδή στους καθηγητές.Γιατι οσα δεν φτάνει η αλεπού,δεν τα φτάνει όσο και να πηδάει.Α και speaking about μαιμουδιά...Σε ποιο φροντιστήριο δούλευες και είχες τόοοσα παιδιά; Γιατι δεν νομίζω οτι θα έστελνα το παιδί μου δεν πα να είχε την καλύτερη φήμη (που δεν το νομίζω) ο καθηγητής τους.

      Διαγραφή
    4. Φίλε είμαι παλιός. Το 80 και το 90 δεν υπήρχαν γκρουπάδικα τα τμήματα των φροντιστηρίων ήταν μεγάλα. Το άρθρο γράφει παραμύθια. Οι ίδιοι οι ΑΒ έχουν καταγγείλει το σ΄συτημα PISA με το οποίο δουλεύιε η Φιλανδία. Στη χώρα αυτή το πρώτο που μαθαίνουν οπι μαθητές είναι να μαγειρεύουν, για να μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον τους. Πολύ καλό σύστημα που το δουλεύουν θαυμάσια και καλύπουν τις ανάγκες τους. Τι σχέση έχει με μας. Αυτοί δεν χρωστάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους, έχουν ΝΟΚΙΑ κλπ Εδώ είμαστε δύσκολα. Οι δάσκαλοι το παλεύουν. Η ΟΛΜΕ, το ΑΒ και οι συνδικαλιστές παλεύουν για το ανάποδο. Οκ; Είμαστε αλλού πως να το κάνουμε.

      Διαγραφή
    5. Ετσι όπως έθεσες το σχόλιο των 25 που δεν έκαναν κιχ το θεώρησα σαν σημερινό κατόρθωμα.Στα σχολεία και φροντιστήρια που πήγαινα εγω το 70+ τα παιδιά ηταν 45 και 25 στις τάξης αντίστοιχα...Συγκρίνεις όμως εκείνα τα παιδιά,εκείνες τις εποχές με τα σημερινά παιδιά οπως τα κατάντησαν οι χωρισμένες οικογένειές τους,όπου πλέον η μάνα τα εγκαταλείπει,όπου επικρατεί παντού αφήστε τα παιδιά μόνα τους, όπου δεν διδάσκει πλέον κανείς επίσημα αλλά και απο δικιά του πρωτοβουλία τον θεσμό της οικογένειας,την ηθική και τους νόμους και κανόνες;Εστω και αν δεν τους τηρούν οι άλλοι;Όλοι παρτάκηδες μου κατάντησαν.Οι οικογένειες και μάλιστα οι πολυτεκνες οικογένειες κατάντησαν μιασμα και οι κίναιδοι και οι αμφι και οι μονογονεικές άμεσα ή έμμεσα εκθειάζονται!Όπου ακόμα και καθηγητές που θα έπρεπε να βλέπουν τα παιδιά είτε με αγάπη είτε και σαν "πελάτες" κυνηγάνε τους πολύτεκνους όπου βρεθούν και όπου σταθούν επειδή δεν κάνουν μια εφημερία αντι να ζητήσουν να μην κάνει κανείς εφημερία ή άλλη εξωδιδακτική;...Πρόσθεσε τα και αυτά στην διαμαρτυρία που κάνεις.

      Διαγραφή
  22. Φτιάξανε και δω ενισχυτική και καλοπληρωμένη. Τι έγινε. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι που τα λέγανε όπως τα λέγανε στις 11πμ τουςε τα λέγανε και στις 2,30μμ στην ενίσχυση. Και τσιμπάγανε ένα 30 την ώρα επιδοτούμενο από ΕΕ. Καθόλου άσκημα. Σαν ιδιαίτερο. Μετά κόπηκε στα 15 δεν συνέφεραν και φέρνανε τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους και φίλους να γράφουνε προυπηρεσία και δεν γινόταν μάθημα και φεύγαν οι μαθητές και δήθεν δουλεύανε τα τμήματα και τρώγανε τα φράγκα. Και γράφανε στα κυλικεία ότι δίνανε σάντουιτς. ΤΟ ΠΑΡΤΥ της ζωής μας. Τι να μου πει το ΑΒ ρε φίλε; Μπορώ να γράψω βιβλίο ολόκληρο. Άλλοι μπορούν να γράψουν 10τομο. Αλλά ΟΜΕΡΤΑ. Δεν μιλάνε/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Ανώνυμος30 Απριλίου 2013 - 10:55 μ.μ.
    Συγγραφέας του αρθρου είναι ο Φυσικός Δ.Τσιριγώτης,γνωστός για την αρθρογραφία του σε πολλά blog ...Αλλά παράλληλα τα μαζεύει και στο προσωπικό του.Επαναλαμβάνω 5 νούμερα πάνω,5 κάτω δεν έχει σημασία.Ούτε προσωπικά εκθειάζω το Φινλανδικό σύστημα ούτε τους ξενέρωτους Φινλανδούς.Απλά θέλω να δείξω οτι ΕΔΩ παρά τους όποιους επίορκους,παρά τους όποιους λουφαδόρους και τυχοδιώκτες καλοπερασάκηδες παρτάκηδες καθηγητές (αρκετοί είναι της ΤΕΕ),οι καθηγητές έχουν απαξιωθεί,ασχολούνται με ενα σωρό βλακείες στα σχολεία τους και δεν αφήνονται να διδάξουν.Και για να μην διδάξει κάποιος και κατά λάθος αναδειχθεί του πετάμε και ενα πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα που δεν βγαίνουν,που δεν έχουν νόημα και συνέχεια,με μαθήματα που σε κάνουν θες δε θες αμόρφωτο απο το Δημοτικό ήδη.Αλλά όταν ο κυριότερος σύμβουλος του Πρωθυπουργού (Λαζαρίδης) λέει πάνω κάτω ότι "δεν θα ρωτήσω τους καθηγητές τι θα κάνω για αυτούς",τι να περιμένεις;;;
    Ανώνυμος30 Απριλίου 2013 - 6:58 μ.μ.
    Ανώνυμος30 Απριλίου 2013 - 10:58 μ.μ.
    και άλλο ένα που εκκρεμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε στο είπα και πάλι το άρθρο είναι monkey. Επί της ουσίας. ΚΑνείς δεν εμποδίζει τους καθηγητές να κάνουν τη δουλειά τους. Εχεις απόλυτη ελευθερία να κάνεις Ο,τι θέλεις μέσα στην τάξη σου. ΚΑνείς δεν σου ελέγχει το διδακτικό μέρος. Οι άλλες οι δουλειές οι απέξω είναι ΑΣΤΕΙΕΣ με τη μηχανοργάνωση. Το όποιο ζόρι το τραβάνε 4-5 άνθρωποι ( Μηχανοράγνωση, Μισθολογικά ίσως οι υπο και σίγουρα ο διευθυντής). Προαιρετικά ή με αμοιβή ( υπό και διευθυντής) Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. ¨Οποιος θέλει κάνει και ότι παραπάνω θέλει, (εργαστήρια, εργασίες, δίνει σημειώσεις κλπ). Στις 20 ώρες μάθημα τα παραπάνω είναι 5 ώρες τη βδομάδα και λέω και πολλά ( για ένα ευσυνείδητο δάσκαλο και εργατικότατο). Ο μέσος όρος δουλεύει καλά. Αλλά μέχρι εκεί.

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος 1 Μαΐου 2013 9:05

      Ο Τσιριγώτης έχει tag "Αρθρα του Δ. Τσιριγώτη" στο blog του και το συγκεκριμένο δεν βρίσκεται ανάμεσα σ' αυτά.

      http://dimitristsirigotis.blogspot.ch/p/blog-page.html

      Του άφησα σχόλιο με ερώτηση αν το έχει γράψει ο ίδιος.

      Έχει μεγάλη σημασία να να επιβεβαιώσουμε την αυθεντικότητα του διαλόγου. Όχι γιατί συμφωνούμε ή διαφωνούμε μ' αυτά που λέει αλλά για να επιβεβαιώσουμε την ειλικρίνεια αυτού που τον δημοσίευσε. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως κάποιος που βάζει τις δικές του απόψεις στο στόμα κάποιου άλλου για να τους δώσει αξιοπιστία χάνει αυτόματα την όποια αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει ο ίδιος...

      Διαγραφή
  24. επειδή το έχεις γράψει πολλές φορές σου ζητάω:define το monkey...με αποδείξεις ...αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα θέσεις σε αμφισβήτηση κάθε περιγραφή που έχεις κάνει μέχρι στιγμής σε όσους είναι απέξω και δεν γνωρίζουν.
    Οσον αφορά διδακτικό εργο,δεν μιλάμε για απλές εργασίες ή ασκησούλες που μπορεί να έχουμε τυποποιημένες πρίν απο καιρό.Μιλάμε για διδακτική b-epipedo που δεν είναι 5 ώρες την εβδομάδα...Μιλάμε για κοινωνικό είτε πολιτιστικό εκτός ωραρίου,μιλάμε για μαθητές μαστουρωμένους που πρέπει να συνεφέρεις ή χωρισμένων γονιών που πρεπει να ενισχύσεις (κάτι γραφω παραπάνω ας μην περνάει ντουκου)μιλάμε για ημεριδες και συμμετοχή σε διαγωνισμούς έξω ωραρίου,μιλάμε για ενημέρωση σχολικού blog κ.λ.π. (μα σε ποιο σχολείο πάνε μερικοί που δεν γνωρίζουν αυτά;)Και κυρίως δεν μιλάνε για Ολυμπιακό ή αλλες σαχλαμάρες να περνάει η ωρα στην Τάξη.ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ αλλά ουτε οτι κάνουν ομερτα! Αλλά αυτό που κάνουν είναι μαγκιά και όχι το συνειδητό υπερβατικό ή αναρχοαυτόνομο ισοπεδωτικό ξεφώνισμα!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://dimitristsirigotis.blogspot.ch/2013/04/blog-post_9164.html

      Ο Δημήτρης Τσιριγώτης απάντησε στην ερώτησή μου και παραδέχτηκε (προς τιμήν του) πως τον διάλογο τον έχει γράψει ο ίδιος και είναι φανταστικός. Θα ήταν καλό πάντως να αναφέρεται κάπου πως πρόκειται για φανταστικό διάλογο γιατί παρουσιάζεται, εσκεμμένα ή όχι, ως πραγματικός.

      Διαγραφή
    2. Κυριάκο θα σε κάνω επίσημο συνεργάτη της Μαργαρίτας. Σε ευχαριστώ πολύ. Απορώ πως το ΑΒ ανεβάζει άρθο που υποστηρίζει το Φιλανδικό μοντέλο. Εδώ του έχουν σούρει τα μύρια όσα. Καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  25. Αποπροσανατολισμός:Μαιμουδιά θεωρείς τα γραφόμενα,οχι ποιός τα γράφει.
    http://dimitristsirigotis.blogspot.gr/
    Παραποιείς.Το blog του είναι το παραπάνω.
    Κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του και ασχολείται στοιχειωδώς με το διαδίκτυο έχει την δυνατότητα να ελέγξει όλες και πολλές πηγές για να καταλάβει.Τα άρθρα λοιπόν που βλέπεις στην αρχική σελίδα τα ανεβάζει στο ΑΒ ...κατανοητό και κάτι παραπάνω νομίζω.
    Τώρα επειδή κανείς πρέπει να διαβάζει ολα τα γραφόμενα,γυρνώ παραπίσω και σου λέω οτι επιμένεις να αποκαλείς ΜΑΙΜΟΥΔΙΕΣ οχι αν το έγραψε ο Τάδε ή ο δείνα ή η Μαρία η Πενταγίωτισσα ...Μπορεί να γράψει κάποιος σε μορφή διαλόγου,θεατρική,σεναρίου,χρονογράφημα κ.λ.π.Αρκεί να μην γράφει ΜΑΙΜΟΥΔΙΕΣ στο ΚΕΙΜΕΝΟ.
    Και για να καταλάβεις αν είναι μαιμουδιές ψάξε και βρες αν είναι αλήθεια :
    http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php πρώτα πρώτα και επίσημα...
    Και σε αναζήτηση https://www.google.gr/search?q=%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%20%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%20%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a#q=%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1&client=firefox-a&hs=gTo&rls=org.mozilla:el:official&ei=GAiCUfOID8SlO6icgaAF&start=10&sa=N&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45921128,d.ZWU&fp=7b3ca9614255be0c&biw=1173&bih=786 που έκανα ενα σωρό πληροφορίες,μελέτες,παραθέσεις.
    Βέβαια,το να αρθρογραφεί κάποιος επώνυμα,δεν σημαίνει οτι γράφει πάντα τα σωστά ή είναι ολα δικά του.Γιαυτό και πρέπει να γίνεται η διασταύρωση ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου στο είπα πριν ψάξει ο Κυριάκος την αλήθεια και τον ευχαριστώ γιαυτό/ Κυκλοφορούν και άλλοι διάλογοι τέτοιους είδους αν ψάξεις τη Μαργαρίτα έχω και γω δημοσιεύσει ένα. Το Φιλανδικό σύστημα είναι πολύ καλό και πολύ πάνω από το δικό μας. Προσαρμοσμένο πάντα στον τόπο, τη γεωγραφία και βεβαια στο λαό. Το Φιλανδικό σύστημα είναι απολύτως απορριπτέο με δεκάδες αναφορές από τη ¨ΑΡΙΣΤΕΡΑ" του ΑΒ και απορώ πως φιλοξενεί τέτοιο κείμενο. ΚΑι είναι γιατί είναι πολύ οργανωμένο, το σχολείο λειτουργεί πολλές ώρες ( 8-4), δουλεύει με το PISA, οι δάσκαλοι συνεχώς εκπαιδεύονται αξιολογούνται κλπ, δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποστηρίζουν οι λεγόμενοι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω που είναι η διαφωνία μας. Ενα σχολείο σαν το Φιλανδικό προτείνω και εγώ στις σχετικές αναρτήσεις μου τηρουμένων των αναλογιών. Η ντεμέκ Αριστερά προτείνει ένα σχολείο του ΠΑΣοκ, αυτό δηλαδή που μόλις σήμερα διαλύθηκε. Τι δεν καταλαβαίνουμε τελικά;

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος 2 Μαΐου 2013 - 9:48

      To Blogger σου αλλάζει την κατάληξη του URL αυτόματα ανάλογα με τη χώρα που είσαι. Το ίδιο blog είναι.

      Δυστυχώς δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι το πρόβλημα. Όταν παρουσιάζεις κάτι ως διάλογο δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως υπάρχουν δυο διαφορετικοί άνθρωποι με δυο διαφορετικές απόψεις ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο ένας με μόνο μία άποψη. Δεν λέω πως η άποψη αυτή είναι απαραίτητα λανθασμένη αλλά είναι απαραίτητο, από σεβασμό στον αναγνώστη σου, να ξεκαθαρίζεις τι είναι αυτό που του δίνεις να διαβάσει.

      Το κατά πόσο γράφει μαϊμουδιές το κείμενο δεν μπορούμε να το ξέρουμε γιατί δεν έχει καμία αναφορά στις πηγές του, κάτι που επίσης είναι πρόβλημα. Επειδή καλή η εμπιστοσύνη αλλά καλύτερη η διαφάνεια, όταν αναφέρεσαι σε πραγματικά δεδομένα πάντα αναφέρεις και την προέλευσή τους για να μπορεί ο καθένας να τα διασταυρώσει.

      Δεν μπαίνω στην ουσία του κειμένου γιατί δεν είναι εύκολο, χρειάζεται αρκετή μελέτη που δεν την έχω κάνει. Απλά επειδή είδα αρκετές αναφορές στο συγκεκριμένο διάλογο τελευταία σε σχόλια blogs και εφημερίδων και επειδή έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι που τον λινκάρουν τον θεωρούν αληθινό, ήθελα να το ξεκαθαρίσω.

      Για να είμαι ειλικρινής πάντως νομίζω πως ένας αληθινός Έρικ Κέκονεν θα έλεγε πολύ διαφορετικά πράγματα στον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  26. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Κυριάκος,εσυ κ.λ.π που επιμένετε....είναι οτι ο διάλογος είναι φανταστικός αλλά τα γεγονότα πραγματικά....Και το οτι στην προσπάθεια να δείξουμε οτι δεν κάναμε λάθος,δεν παραδεχόμαστε οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΙΜΟΥ...όπως (βαρέθηκα πλέον να ) γράφω και ξαναγράφω. ΓΙΑΤΙ άπτεται τις "λογοτεχνικής αδείας" του δικαιώματος πού έχει ο συγγραφέας να παραβαίνει τούς επιβεβλημένους κανόνες.Η ισχυρογνωμοσύνη σε κάποιον βλάπτει σοβαρά μόνο τον ίδιο.Τώρα όσον αφορά το ΑΒ ποσώς με ενδιαφέρει αν ο Κάτσικας και ένα σωρό άλλοι γράφουν τις δικές τους "ξύλινες Ιστορίες" αλλά δίνεται κατά κάποιο τρόπο ενα υποτυπώδες βήμα και για άλλους.Τωρα το αν ακόμα δεν δουλεύουμε εμείς με PISA κ.λ.π. εστω αν λαμβάνουμε επιλεκτικά μέρος κάθε χρόνο είναι γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ εκπαιδευτεί ενα σωρό συνάδελφοι σε b-epipedo (εδω ουτε Α καλά καλά αν δεν ηταν η επιδότηση πριν απο χρόνια).Το γιατί δεν το γνωρίζω αλλά δεν θα κάτσω και να το εικάζω κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Με βάση τις ωρες καταχώρισης των μηνυμάτων δεν φαίνεται σωστά ποιος έχει απαντήσει και ποιός έχει προηγηθεί.Και επανέρχομαι γιατί γράφει ο Κυριάκος [...]"Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως κάποιος που βάζει τις δικές του απόψεις στο στόμα κάποιου άλλου για να τους δώσει αξιοπιστία χάνει αυτόματα την όποια αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει ο ίδιος".Σε παραπέμπω εδώ: http://digitalschool-admin.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A107/391/2583,10064/index06_02.html Στο εργο "Αναφορά στον Γκρέκο" υπάρχει φανταστικός διάλογος.Το έργο αυτό όπως είναι γνωστό την αυτοβιογραφία του.Στο απόσπασμα αυτό που διδάσκεται στο Γυμνάσιο είναι σαφέστατη η χρήση της "αδείας" που σου ανέφερα (παρεμπιπτόντως είμαι Θετικών επιστημών αλλά δεν σημαίνει τίποτα).ΤΕΛΟΣ......ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κΑλο πασχα αγόρια και κορίτσια. Ευχαριστώ για την ποιότητα του διαλόγου, έδωσα και πήρα πολλά από αυτήν την ανάρτηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες πιπεράτες, που θα δίνουν τροφή για διάλογο πάντα στα πλαίσια της κοσμιότητας που χαρακτηρίζει τους αναγνώστες μας.
      ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ εύχομαι ΕΡΩΤΕΣ

      Διαγραφή
  28. Να είσαι καλά Λεωνίδα, καλό Πάσχα και σε σένα και σε όλους τους φίλους σχολιαστές. Καλές μάσες καλές ξάπλες και καλές παρέες.

    @5:10

    Ένα τελευταίο, έτσι τροφή για σκέψη: Αν έβλεπες τη συνέντευξη ενός πολιτικού που εκτιμάς σε ένα δημοσιογράφο και μάθαινες μετά πως τις ερωτήσεις τις είχε γράψει ο ίδιος ο πολιτικός και τις είχε δώσει στο δημοσιογράφο δεν θα σου κακοφαινόταν λίγο; Δεν θα σου φαινόταν λίγο στημένο το παιχνίδι - ακόμα και αν γενικά συμφωνούσες μαζί του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγαπητέ Κυριάκο.
    Μάλλον θές αρκετή "δουλειά" ακόμα.Τι στημένο παιχνίδι κ.λ.π. μου λές;Πώς σας έχουν καταντήσει ετσι;Πώς σας έχουν αποπροσανατολίσει; Τι μαθαίνουν πλέον στα σχολεία μας;Μιλάμε για "κειμενικά είδη":Αρθρο,ομιλία,συνέντευξη κ.λ.π. και χρήση σε αυτά συνωνύμων,διαλόγου,παραβολής κ.λ.π.Θα σε κουράσω για τελευταία φορά:
    Στην ταξινόμηση των κειμένων περιλαμβάνονται: το βιβλίο, η εφημερίδα (ημερήσια, εβδομαδιαία), το περιοδικό (εβδομαδιαίο, δεκαπενθήμερο κ.λπ.). ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά κείμενα και κείμενα επικοινωνίας διαφόρων μορφών (π.χ. διαφημιστικά φυλλάδια, υπηρεσιακά έγγραφα, επιστολές).

    Όσον αφορά το κριτήριο του θέματος / περιεχομένου, οι ταξινομικές κατηγορίες και υποκατηγορίες είναι: ασχολίες (ελεύθερος χρόνος, αυτοκίνητο, μόδα κ.λπ.), γεωγραφία (ταξίδια, ανθρωπολογία κ.λπ.), επιστήμη (μαθηματικά, αστρονομία, οικολογία κ.λπ.), επιχειρήσεις (οικονομία, διαφήμιση κ.λπ.), ιστορία (ιστορία, αρχαιολογία, βιογραφίες κ.λπ.), κοινωνία (πολιτική, νομική, κοινωνιολογία κ.λπ.), τέχνες (ανθρωπιστικά γράμματα, φιλοσοφία, θρησκεία, εικαστικά κ.λπ.), υγεία (ιατρική, ψυχολογία κ.λπ.) και αδιευκρίνιστο (κείμενα που δεν ανήκουν θεματικά στις παραπάνω κατηγορίες.
    Εδώ ανήκει και μια μια τυπολογία που συνδυάζει τον άξονα 'προφορικός / γραπτός λόγος' με τον άξονα 'διάλογος / μονόλογος' και καταλήγει σε τέσσερις μήτρες ειδών λόγου: προφορικός διάλογος (καθημερινή συνομιλία, τηλεφωνική συνομιλία κ.ά.), προφορικός μονόλογος (διάλεξη, κήρυγμα, προεκλογική ομιλία ενός πολιτικού κ.ά.), γραπτός διάλογος (φιλική επιστολή, e-mail κ.ά.) και γραπτός μονόλογος (νόμοι, κανονισμοί κ.ά

    Με βάση την αναφορά στο κριτήριο του «γένους / κειμενικού είδους».: βιογραφία (αυτοβιογραφία, βιογραφικό σημείωμα κ.ά.), γνώμη (κυρίως δημοσιογραφικά άρθρα και επιστημονικά άρθρα ή εργασίες), διαφήμιση (κάθε είδους διαφημιστικό κείμενο, αναγγελίες εκδηλώσεων), επίσημο κείμενο (κυρίως γραφειοκρατικά κείμενα), ιδιωτικό κείμενο (προσωπική επιστολή, ημερολόγιο), λογοτεχνία (παραμύθια, στίχοι, σενάρια, λογοτεχνικά έργα), πληροφόρηση (κείμενα ενημερωτικής πληροφόρησης όπως οι ειδήσεις ή οι τουριστικοί οδηγοί, κείμενα εξηγητικής πληροφόρησης όπως τα ερωτηματολόγια και οι δημοσκοπήσεις, κείμενα επιστημονικής πληροφόρησης όπως οι εγκυκλοπαίδειες και τα διδακτικά εγχειρίδια), συζήτηση (συνέντευξη, συνομιλία κ.ά.) και αδιευκρίνιστο.
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ...δεν θα έπρεπε να σε εχει πειράξει ουτε εσένα ουτε άλλους ΤΙΠΟΤΑ!!!Συγνώμη αλλά έχω εξαντλήσει τα πάντα ...Αν δεν καταλαβαίνεις και τωρα ΔΕΝ θα καταλάβεις ΠΟΤΕ σου.Αστο καλύτερα και απόλαυσε τα ψητά (οτι μπορεί να είναι αυτά)Αύριο.
    Ειλικρινά, η ισχυρογνωμοσύνη βλάπτει μόνο τον ίδιο (τον ισχυρογνώμονα).Μην βλέπεις γυρω σου συνεχώς "συνωμοσίες"...Μην προσπαθείς να αποδείξεις οτι η γη γυρίζει με έναν δικό σου τρόπο.Έχουμε πλέον πλήρη και επιστημονική "εικόνα" για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή το να παρουσιάζεται ένας "λογοτεχνικός" διάλογος ως πραγματικός είναι απολύτως φυσιολογικό για σένα και όποιος δεν το δέχεται εκτός από αγράμματος και "ισχυρογνώμων" είναι και αλλοτριωμένο θύμα συνωμοσιολογίας!
      Μου φαίνεται ότι εδώ ταιριάζει απόλυτα το "αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο γι'αυτή".

      ΣΧ

      Διαγραφή
    2. Το κείμενο δείχνει την πραγματικότητα και χρησιμοποιεί τον διάλογο.Σε ότι άλλο γράφεις με βρίσκεις σύμφωνο και επαυξάνω με την περίπτωσή σου που αντι να κάτσεις να διαβάσεις ολη την σειρά πετάς μια μπαρούφα,μια ατάκα και νομίζεις οτι κάτι έγραψες τωρα.Μας έκανες τα μούτρα κρέας.Λυπάμαι πάρα πολυ και δεν συμμετέχω ξανά.Στην παραπάνω "αγραμματοσύνη" πρόσθεσε και την αυτή του διαδικτύου.
      Απο εδώ και πέρα οτι γράφετε αποτελεί τρολάρισμα.
      Για να καταλάβεις (μακάρι αλλά δεν το βλέπω)διάβασε ΑΝΩΝΥΜΟΣ:
      30/04 6:58
      30/04 10:58
      1/05 8:49
      1/05 9:05
      1/05 12:43
      2/05 9:48
      2/05 5:10 μμ
      2/05 5:37
      4/05 7:10

      ο Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο...Ορισμένες φορές σταματάμε...Και γινόμαστε απόλυτοι...Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν συμπαθούμε τους αδαής.Είπαμε δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα πάντα.Κάποιοι όμως τα γνωρίζουν πολυ καλύτερα απο εμάς.Ας μάθουμε κάτι και ας μην προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι η ήλιος γυρίζει γύρω απο την γή...Φτιάξαμε και το Κέπλερ μπάς και πειστεί κανένας άπιστος...
      Trolling.I love this game (αλλά τελικά εχω και άλλες πιο εποικοδομητικές δουλειές να κάνω).
      Λυπάμαι όμως και τον φιλόξενο Λεωνίδα Καστανά που μας παραχώρησε τον χώρο.Και του κάνουμε κατάχρηση.Αντε να τον σεβαστείτε και εσείς (όποιοι τέλος πάντων)συνεχίζεται τις ανόητες παρεμβάσεις σας.
      stop trolling please!!!

      Διαγραφή
    3. Παιδιά ελεύθερα. Ο χώρος είναι για διάλογο και ο διάλογος είναι καλό πράγμα, ότι και να λέγεται. Εκτός από βρισιές φυσικά.

      Διαγραφή
    4. @ΑΝΩΝΥΜΟ 1.07:

      Μου αρέσουν πολύ οι δημοκρατικές απόψεις που εκφράζεις:

      1) όποιος δεν συμφωνεί με την "απόλυτη αλήθεια" σου είναι troll, εγκάθετος και σε διατεταγμένη υπηρεσία,
      2) όποιος αρνείται να δεχτεί την απάτη (συνειδητή ή κατά λάθος) να παρουσιάζεται ένας φανταστικός (fiction) "διάλογος" ως πραγματικός είναι troll, εγκάθετος και θύμα της διεθνούς συνωμοσίας εναντίον των "αγωνιστών" εκπαιδευτικών,
      3) όποιοι διαφωνούν μαζί σου είναι αγράμματοι και "αδαής"

      Ο οικοδεσπότης παρουσιάσε μια σειρά πραγματικών γεγονότων και εσύ το μόνο που είχες να αντιτάξεις ήταν ένας φανταστικός - μυθοπλαστικός διάλογος τον οποίο προσπάθησες να παρουσιάσεις ως πραγματικό και ad hominem επιθέσεις σε αυτούς που απέδειξαν το φανταστικό του θέματος και θεωρίες συνωμοσίας για trolls και hobbit Δεν είχες κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να αντικρούει την πραγματικότητα.

      Επίσης το να κατηγορεί ένας ανώνυμος σχολιαστής τους υπόλοιπους ανώνυμους και μη σχολιαστές ως trolls δεν ξέρω πώς σου φαίνεται εσένα, εμένα όμως μου φαίνεται γελοίο.

      ΣΧ

      Διαγραφή
    5. ισχυρογνώμων:που συνηθίζει να υποστηρίζει επίμονα τις απόψεις του επιδεικνύοντας αδιαλλαξία

      αδαής:που δε γνωρίζει το αντικείμενο, που έχει άγνοια πάνω σε αυτό, ο άπειρος, ο ανίδεος

      troll, lesson No2:1)Ο περί ου λόγος, μόλις αντιλήφτηκε ότι τον παίρνουν χαμπάρι, επικαλείται θεσμούς, καταστάσεις, ομάδες, ιδεολογία, ανακατεύει και τους άλλους συνομιλητές ή τους στρέφει εναντίον του διαστρεβλώνοντας προκειμένου να τύχει συμπαράσταση από αυτούς.

      2)Όταν έχει στριμωχτεί αρκετά επικαλείται την πιθανή ανωνυμία για να μειώσει τον συνομιλητή του.

      3) Σε μεταγενέστερο στάδιο αρχίζει να ζητάει να μάθει τι είναι ή τι επαγγέλλεται ή σε ποιο χώρο ανήκει ή σε ποια ομάδα. Στόχος είναι να αντλήσει επιχειρήματα αντίκρουσης.
      Στις περιπτώσεις 2,3 έχει κάνει λάθος γιατί αυτό που αποτελεί βασικό κανόνα στα γραπτά κείμενα στο διαδίκτυο είναι το τι γράφει και όχι ποιος είναι αυτός που τα γράφει.

      Διαγραφή
  30. @ΣΧ 11μμ
    Και εσυ ανώνυμος είσαι.Επειδή γράφεις απο κάτω ΣΧ;
    Διαβάζοντας όλη την ιστορία,έχεις άδικο μεγάλε.Δεν έπιασες το νόημα.Δεν σου μιλάει για απάτη,..ποτέ δεν το έκανε.Σου λέει οτι αυτά που λέει είναι σωστά αλλά έχουν γραφτεί με γλαφυρό τρόπο.
    Αυτά,μην επιμένεις σε κάτι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απαντήσεις
    1. Φυσική διδάσκω, ποιο είναι το πρόβλημα;

      Διαγραφή
    2. Με το σύστημα που προτείνετε τι άλλο θα διδάσκατε, δηλαδή, και με ποια κατάρτιση;

      Διαγραφή
  32. κ.Καστανά
    Διάβασα το άρθρο σας και αν μου επιτρέπετε θα κάνω κάποια σχόλια. Πραγματικά διαθετει όλη εκείνη τη κυνικότητα που μετεωρίζεται πάνω από τα κεφάλια μας τα τελευταία χρόνια. "Τι να κάνουμε στη κατάσταση που βρισκόμαστε χωρίς χρήματα; και να είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε δουλειά. Να μετακινηθούν οι καθηγητές από σχολείο σε σχολείο. Σε όλους έχουν κάνει περικοπές..."
    Αυτά τα ωραία λέτε και βεβαίως τα παραδείγματα που παραθέτετε είναι εκείνα που σας βολεύουν στους συλλογισμούς σας. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα λοιπόν. Καθηγητής με προϋπηρεσία παντρεμένος με παιδιά από ένα νομό κλείνει το σχολείο του και καλείται να υπηρετήσει σε άλλον νομό σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής του. Τι κάνει ακριβώς; Μετακομίζει στον άλλον νομό; Μετακινείται με δικά του έξοδα; Τι μισθό ακριβώς παίρνει ο εκπαιδευτικός ώστε να μπορεί να το κάνει πράξη αυτό;
    κ.Καστανά
    Με το άρθρο σας προσπαθείτε να υπηρετήσετε το "διαίρει και βασίλευε". Οι φιλόλογοι κατά των μαθηματικών και φυσικών και όλοι μαζί κατά των υπόλοιπων εικαστικών, μουσικών, θεολόγων, γυμναστών(την θεωρούμενη πλέμπα δηλαδή)
    Ακόμη περισσότερο τα βρίσκετε όλα λογικά. Το κλείσιμο των σχολείων, τις περικοπές, το δύωρο παραπάνω, τις μετακινήσεις, την απόσταση μεταξύ του εκπαιδευτικού και της οικογένειάς του.
    Συγνώμη που θα σας το πω ,αλλά δεν απέχετε καθόλου από εκείνους τους θιασώτες και ρουσφετολόγους συνδικαλιστές που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη κατάσταση αυτή. Ένας θιασώτης της πολιτικής της λιτότητας και της κατάργησς της δημόσιας παιδείας είστε. Παράλληλα υποτίθεται ότι νοιάζεστε για τα παιδιά.
    Εγώ ως πατέρας υποψηφίου σας λέω ότι είμαι δίπλα στο παιδί μου και δίπλα στους καθηγητές. Σταματήστε να νοιάζεστε και να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για μας.

    ΥΓ: Άλλωστε εσείς κάπως θα τη βολέψετε, ως διευθυντής σε κανένα νεοπαγή οργανισμό ή μέλος ΔΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ (η) μου. Το παράδειγμα με τα 100 χιλ και το σχολείο που έκλεισε είναι μάλλον δικό σας παραμύθι. Από σχολεία έχουμε μπόλικα. Ναι αγαπητέ ακόμα και αν είναι έτσι να ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ, όπως χιλιάδες άνθρωποι μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Κια οι περικοπές και το δίωρο και οι μετακινήσεις είναι τελείως φυσιολογικά για μια χώρα που έχει χρεοκωπήσει. Αν πάλι ο εργαζόμενος δεν θέλει μπορεί να παραιτηθεί και να πάρει τη θέση του κάποιος άνεργος.
      Και βέβαια είναι θιασώτης της πολιτικής λιτότητας. Και σεις όταν χρωστάτε το ίδιο δεν κάνετε στην οικογενειακή οικονομία σας. Με τη λιτότητα έχουμε μια ελπίδα να σώσουμε τη δημόσια εκπαίδευση. Με τη σπατάλη του παρελθόντος σίγουρα όχι. Να είστε δίπλα σε όποιον θέλετε. Απλά η ΟΛΜΕ είναι εναντίον σας και να προσέχετε.

      Διαγραφή
    2. Κ. Καστανά
      Επιστρέφω λέγοντάς σας, ότι εκ παραδρομής ξέχασα τ' όνομά μου (Θ. Αυγέρης).
      Δεν είναι δικό μου παραμύθι το παράδειγμα που σας αναφέρω. Θα σας φέρω σύντομα συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να μην μπορείτε να τα αμφισβητήσετε, αν και είδα πως απαντήσατε σε συνάδελφό σας που διαμαρτυρήθηκε για την τοποθέτησή του μακρυά από την οικογένειά του! Κυνικά.
      Πόσο αλήθεια φαίνεται ότι δεν έχετε ουδέποτε βρεθεί, ως μόνιμος τουλάχιστον, εκτός πόλεως. Τίποτε δεν γνωρίζετε για το τι συμβαίνει στην επαρχία.
      Η συνέχεια της απάντησής σας δείχνει τη κυνικότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το θέμα της παιδείας. Κρίμα! Μάλλον έρχεστε από τον "φροντηστηριακό" τομέα και μεταφέρετε πρακτικές ιδιωτικού τομέα. Μακάρι να κάνω λάθος. Θα μπορούσα να σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Αφού είστε θιασώτης αυτής της πολιτικής ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ!!! Μετακινηθείτε πρώτος. ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΣΤΕ τη θέση σας ΕΣΕΙΣ σ' έναν άνεργο, αφού νοιάζεστε γι αυτούς τόσο πολύ. Άλλωστε για τη χρεοκοπημένη χώρα θα το κάνετε. Τα παιδιά για σας ΑΛΛΩΣΤΕ είναι παράπλευρες απώλειες.
      Και συνεχίζετε στο σχόλιό σας, φέροντας πάλι ακατάλληλο παράδειγμα, (ελπίζω να μην είστε φιλόλογος). Η χώρα δεν είναι οικογένεια. Η χώρα αποτελείται από τάξεις αν έχετε ακούσει. Βεβαίως όταν κάνουν 10-30% περικοπές σε μένα τότε αρχίζω να χρωστάω. Όταν κάνουν το ίδιο σε κάποιον που έχει χρήμα, (το οποίο έχει μαζέψει τον καιρό του χρηματιστηρίου, των Ολυμπιακών αγώνων, της λίστας ζήμενς, της λίστας Λαγκάρντ) το πολύ να κόψει ένα-δύο ταξιδάκια στο εξωτερικό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι βλέπετε.
      Η ΟΛΜΕ και κάθε συνδικαλιστικό όργανο καλείται να κάνει αυτά για τα οποία το έχουν εκλέξει. Τουλάχιστον ας μη μοιάζει στα τρία κόμματα της εξουσίας και ειδικά στη ΔΗΜΑΡ που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει.

      Θ.Α.

      Διαγραφή
    3. Και βέβαια προέρχομαι από τα φροντιστήρια. 20 χρόνια στον πίνακα. Ως νεοδιόριστος ( στα 50 μου με ΑΣΕΠ) πήγα στην Άνδρο και στη Σαλαμίνα. έχει καμιά σημασία; Προέχει η λειτουργία της εκπαίδευσης αγαπητέ. Επονται τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αυτήν.

      Διαγραφή
  33. Να πω ότι αυτά που περιγράφεις στο κείμενό σου, είναι η πραγματικότητα; Δεν νομίζω ότι έχει καμιά αξία η επιβεβαίωσή μου.
    Τα γνωρίζουν/με ΟΛΟΙ. Κυρίως, αν θέλεις, τα γνωρίζουν καλύτερα αυτοί που αντιδρούν.
    Και έχει νόημα όμως να τα περιγράφει κανείς; Ίσως, αν ναι, αν θέλει να εξωραϊσει το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα (το οποίο περιλαμβάνει ως σύστημα περιλαμβάνει τα σχολεία, τα κάθε είδους φροντιστήρια, αλλά και δομές άτυπης εκπαίδευσης!!! όπως τα γυμναστήρια, σωματεία, εξέδρες, τηλεόραση κλπ)

    Το προσωπικό μου ερώτημα, μάλλον ρητορικά το διατυπώνω εδώ, είναι: τελικά χρειάζεται το σχολείο κι αν ναι, σε τι ακριβώς χρειάζεται;
    [Σίγουρα δεν λέω ότι πρέπει να διαλύσουμε τα σχολεία. Αν μη τι άλλο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η παρουσία τους γεννά την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας τους. Όμως, στ΄αλήθεια, δεν νομίζεις κι εσύ πως είναι απαραίτητο πια να ξαναδούμε τους σκοπούς που υπηρετεί ή που θέλουμε να υπηρετούν οι δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, και να τις διατυπώσουμε ρητά και με τόλμη;
    [πχ να πούμε: η κοινωνία έχει ανάγκη ενός χώρου όπου θα συγκεντρώνονται τα παιδιά των εργαζομένων στις υπάρχουσες παραγωγικές δομές της οικονομίας, έτσι ώστε τα παιδιά να μην είναι εκτεθειμένα στους κινδύνους που εμφανίζονται στα πλαίσια μιας ελευθεριάζουσας κοινότητας(!!!). Ε, και αφού τα έχουμε συγκεντρωμένα τα παιδιά, ας τους δώσουμε και μερικές πληροφορίες, ώστε να βρίσκονται εν απασχολήσει!
    Τραβηγμένη αυτή η θεώρηση ε; Ίσως...

    Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχω και άλλα ερωτήματα, ανάλογα αιρετικά.
    Ας πούμε, γιατί ο δάσκαλος/δασκάλα στο Δημοτικό, μπορεί να διδάσκει γλώσσα και μαθηματικά στην ΣΤ του Δημοτικού, και δεν μπορεί να κάνει το ίδιο ένας άνθρωπος στην Α ή τη Β ή τη Γ Γυμνασίου; (ένα δύο τρία χρόνια μετά) Ποιες ακριβώς διεργασίες συμβαίνουν και επιτρέπουν [ή μήπως επιβάλλουν; κι αν όντως υπάρχουν τέτοιες, πχ το παιδί να έχει την ανάγκη της ταύτισης με έναν "σημαντικό άλλο", τότε πώς "δικαιολογείται" η παρουσία περισσότερων της μιας ειδικοτήτων στο δημοτικό σχολείο (Γυμναστές, Ξένων Γλωσσών, Πληροφορικής; )] στον πρώτο να διδάσκει στο Δημοτικό όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται τέτοια εξειδικευμένη προσέγγιση της γνώσης; (Αν υποθέσουμε ότι το σχολείο χρειάζεται για να έρχεται το παιδί σε επαφή με την επιστημονική γνώση)

    Θα μπορούσα να πω και άλλα, ας σταματήσω. Άλλωστε βρισκόμαστε μπροστά σε μια απεργία, και τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

    Σκέφτομαι όμως πως καλά θα κάνουμε όλοι οι πολίτες, ειδικοί και μη, να αρχίσουμε να λέμε αλήθειες. Πρώτα στον εαυτό μας, κι αν τις αντέχουμε και προς τα έξω.
    Αλλά, ας λέμε αλήθειες.
    Κι αυτά που σημειώνεις ΕΙΝΑΙ αλήθειες (και λίγες είπες)

    Ζητώ συγγνώμη που τα είπα όσα είπα λίγο "ανακατεμμένα", αλλά όταν μιλάμε για την εκπαίδευση, ας έχουμε κατά νου, ότι οι απλουστεύσεις, δεν κάνουν καλό. Αφήνουν έξω από την οπτική πολλές παραμέτρους, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα της προσέγγισης, είναι τουλάχιστον λανθασμένο.
    (Ξέρεις, έχω σοβαρό πρόβλημα και με την αξιολόγηση του PISA. Τι ακριβώς μετράει και γιατί η κατάταξη των εργαλείων με εργαλείο αυτά που μετράει το PISA, μας ενδιαφέρει; Είμαστε σίγουροι ότι το κοινωνικό μοντέλο -το κοινωνικό, όχι μόνον το εκπαιδευτικό- που επιδιώκει η Φινλανδία, μας ενδιαφέρει κι εμάς εδώ; (Γιατί βέβαια, αν δεχτούμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα* είναι ένας εργαλείο διαμόρφωσης και συντήρησης του προφίλ μιας κοινωνίας, τότε για να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ δύο εκπαιδευτικών συστημάτων, θα πρέπει να έχουμε αποδεχτεί ότι επιδιώκουμε ίδιας μορφής κοινωνίες· έτσι δεν είναι; )

    *προφανώς άλλο το εκπαιδευτικό σύστημα και άλλο το σχολείο!!
    Το σχολείο είναι μια δομή του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το εκπαιδευτικό σύστημα περιέχει πολλές άλλες δομές, και πολλά μορφώματα, τυπικά και άτυπα. Ο βαθμός της επίδρασης του καθενός στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων, αλλά και των κοινωνικών υποσυνόλων, είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. παράκληση:
    μερικά "γλωσσικά" παραστρατήματα, (λέγε με ασυνταξίες) -είναι αρκετά δηλαδή- απόδωσέ τα στη βιαστική πληκτολόγηση.
    Ευχαριστώ για την κατανόηση
    (ο ανώνυμος του προηγούμενου "σεντονιού")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας που πολύ εύστοχα αναδεικνύει όλη τη διαπλοκή και τη κατάντια ενός συστήματος παιδείας που αδιαφορεί πλήρως για την ουσία που είναι... η ΠΑΙΔΕΙΑ.
    Φοιτητής εξωτερικού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία