4 + 1 λόγοι για τους οποίους οι λογαριασμοί της ΔΕΗ διαρκώς ακριβαίνουν



από τον ιστότοπο Οikolopaidia του Δημήτρη Ιμπραήμ
Είκοσι αυξήσεις σε πέντε χρόνια. Τόσες είναι περίπου οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2008 μέχρι και σήμερα. Κάνουμε 21 με τηνεπόμενη, που θα έρθει σε τρεις δόσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Θα είναι όμως η 21η και η φαρμακερή;
4 + 1 λόγοι που δίνουν απάντηση:
1. Η εξάρτηση της ΔΕΗ από το πετρέλαιο. Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ηλεκτροδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από πετρέλαιο, το οποίο κοστίζει στη ΔΕΗ κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (το 2008 ξεπέρασε το 1 δις). Η διαφορά (ζημιά) ανάμεσα στο πολύ υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και την πολύ χαμηλότερη τιμή πώλησης, καλύπτεται από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου (στα διεθνή χρηματιστήρια), τόσο θα αυξάνεται και το κόστος για τους καταναλωτές.
Κόστος ΥΚΩ: ~700 εκατ. ευρώ ετησίως (στοιχεία 2011)
2. Οι κρυφές επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν το τέλος ΑΠΕ (βλ. παρακάτω), αλλά πόσοι έχουν ακούσει για τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστος (ΜΑΜΚ) και τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα; Αν και τα κόστη δεν φαίνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιβαρύνουν τελικά τον καταναλωτή και θα αυξάνονται όσο θα ακριβαίνουν τα εισαγόμενα καύσιμα.
Κόστος ΑΔΙ & ΜΑΜΚ: ~700 εκατ. ευρώ ετησίως (στοιχεία 2011)
3. Ο στρεβλός υπολογισμός της συμβολής και του κόστους των ΑΠΕ.Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουμε (νυν ΕΤΜΕΑΡ) θα ήταν 60% χαμηλότερο για τους καταναλωτές αν δεν υπήρχαν οι στρεβλώσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων και αυτό γιατί η διείσδυση των ΑΠΕ εξοικονομεί χρήματα από τη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση που όμως δεν απολαμβάνουν οι καταναλωτές.
Κόστος τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ): 60% υψηλότερο ετησίως
4. Το εξωτερικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής. Για περισσότερο από μισό αιώνα η ΔΕΗ (και κάθε κυβέρνηση διαχρονικά) παραβλέπουν την εξής αλήθεια: η επιβάρυνση της καύσης λιγνίτη στο περιβάλλον και την υγεία κοστίζει στην εθνική οικονομία και τους πολίτες (εκτιμάται από 1,5 δις – 4 δις ευρώ ετησίως). Ένα ελάχιστο μέρος αυτού του κόστους η ΔΕΗ καλείται να το πληρώνει (τα χρήματα αποτελούν εθνικούς πόρους για ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και κοινωνικές πολιτικές) από 1η Ιανουαρίου 2013 μέσα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.
Κόστος εμπορίας ρύπων (από 2013, με βάση σημερινές τιμές): ~400 εκατ. ευρώ ετησίως (και θα αυξάνεται έως το 2020)
Και το μπόνους
Οι διαρκείς αυξήσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ καλύπτουν κόστη που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή ενέργειας, αλλά περισσότερο με τις επιπτώσεις της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας. Με άλλα λόγια, όσο δεν γίνονται δομικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας (κατάργηση των μη αποδοτικών επιδοτήσεων και των στρεβλώσεων, μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, εξορθολογισμός των τιμολογίων), τόσο θα καλούμαστε να πληρώνουμε περισσότερα χρήματα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Αν γίνουν όμως τέτοιες αλλαγές, τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήγουν σε μία μαύρη τρύπα, αλλά σε νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα συμβάλουν σε πιο καθαρή και οικονομική ηλεκτροπαραγωγή.
Αξία εξυγίανσης αγοράς ενέργειας: ανεκτίμητη
Αυτή η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί  που θα κληθούν να αποφασίσουν για τις λύσεις, είναι οι ίδιοι που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα. Είναι οι γνωστοί φίλοι του λιγνίτη, αυτοί που λένε πάντα ‘καλές οι ΑΠΕ, αλλά κοστίζουν’.
Τα ορυκτά καύσιμα κοστίζουν πολύ παραπάνω, σε χρήματα και ανθρώπινες ζωές. Επειδή λοιπόν είναι τα δικά μας λεφτά και οι δικές μας ζωές, έχουμε έναν λόγο παραπάνω.

Σχόλια

  1. Πράσινα άλογα.
    Αν δεν γεμίσουμε τον πλανήτη πυρηνικούς αντιδραστήρες μας έφαγε το μαύρο φίδι.

    Atlas Shrugged

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το είπαν και οι Γιαπωνέζοι αλλά δεν το λένε πια. Τόπαν και οι Γερμανοί αλλά τους βλέπω να μασάνε. Καλύτερα λιγότερη κατανάλωση, ακριβότερη ενέργεια παρά πυρηνική φίλε.

      Διαγραφή
  2. Το ρεύμα ακριβαίνει διότι 1) ο εύκολα απολήψιμος λιγνίτης (κρατικής ιδιοκτησίας) τέλειωσε, 2) νέος λιγνίτης χρειάζεται λεφτα που δεν έχουν μαζευτει (κακή ή ανεπαρκής χρήση αποσβέσεων) (3) 1-2 "επιχειρηματίες" έβαλαν συνδικαλιστές και οικολόγους μαϊμούδες να μπλοκάρουν τον λιθάνθρακα υπερ πανάκριβου αερίου (4) 1-2 λαμόγια μας χαντάκωσαν σητν διαπραγμάτεση δωρεάν δικαιωμάτων για να διακιολογούν την μετέπειτα ύπαρξή τους, (5) 4-5 λαμόγια κάονουν τους ΑΠΕτζήδες και εισπραττουν για ρεύμα που δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα. (6) οι παλιές μονάδες ...πάλιωσαν και δεν έχει μαζευτεί κεφάλαιο για ανανένωση (μα που πήγαν οι αποσβέσεις?) . Τα λοιπά είναι μπουρδες με περικεφαλαία.
    ΥΓ. Οι οικολόγοι μαϊμούδες που έκανα ανένδοτ κατά του λιθάνθαακα παρίσταναν και αυτοί τους αριστερούς. Όσο αριστεροί όσο η Shell ο Λάτσης και ο Βαρδινιογιάννης, Θεέ μου λέω ονόματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε φίλε κάντα μας όλα αυτά ένα κειμενάκι να το ανεβάσουμε να μάθουμε και μεις τις συμβαίνει που είμαστε από ΔΕΗ σκράπες. Σε βλέπω να το ξέρεις το θέμα της ενέργειας και σε χρειαζόμαστε. Αν πάλι τάχεις ανεβάσει κάπου αλλού δώσε μας το link. Tα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν πατήσεις το όνομά του στο Γούγλη όλο και κάτι θα βρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κρυφές επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν το τέλος ΑΠΕ (βλ. παρακάτω), αλλά πόσοι έχουν ακούσει για τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστος (ΜΑΜΚ) και τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα; Εσύ έχεις ακούσει μήπως ότι δίχως διαθεσιμότητα ισχύος δεν θα είχαμε ηλεκτρισμό όσε ΑΠΕ και να είχαμε λόγω ασυνέχειας τροφοδοσίας δικτύου ; Το ρεύμα από ΑΠΕ είναι αναξιόπιστο όντας ευμετάβλητης (καιρικές συνθήκες) ισχύος και μη αποθηκεύσιμο.
    http://www.businessinsider.com/people-are-losing-hope-for-green-energy-2012-11
    Όσο γιά τα αιολικά αν και μας λένε για τον εθνικό πλούτο τον αέρα ο συντελεστής φόρτωσης δικτίου είναι κάτω από 25%. Οι ΑΠΕ ανεβάζουν το κόστος της ενέργειας και η πολιτική της Ε.Ε. υπέρ των ανανεωσίμων.Μόχλευση κάνουν με παράλληλα δικτυα, δεν το έχεις ακόμη καταλάβει ; Οι ΑΠΕ είναι για εξοικονόμιση ενέργειας από μικρές και μόνο εφαρμογές, επειδή από αυτές μπορεί να αποθηκευτεί η παραγόμενη ενέργεια. Τα νησιά πως θα έχουν ηλεκτρισμό δίχως πετρέλαιο ή σταθμούς φυσικού αερίου ; Με ανεμογεννήτριες και αντλισιοταμιευτικά που πάνε 4.5 εκ.€ το κόστος της MWώρας πάλι θα χρειάζεται υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κρυφές επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν το τέλος ΑΠΕ (βλ. παρακάτω), αλλά πόσοι έχουν ακούσει για τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστος (ΜΑΜΚ) και τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα; Εσύ έχεις ακούσει μήπως ότι δίχως διαθεσιμότητα ισχύος δεν θα είχαμε ηλεκτρισμό όσε ΑΠΕ και να είχαμε λόγω ασυνέχειας τροφοδοσίας δικτύου ; Το ρεύμα από ΑΠΕ είναι αναξιόπιστο όντας ευμετάβλητης (καιρικές συνθήκες) ισχύος και μη αποθηκεύσιμο.
    http://www.businessinsider.com/people-are-losing-hope-for-green-energy-2012-11
    Όσο γιά τα αιολικά αν και μας λένε για τον εθνικό πλούτο τον αέρα ο συντελεστής φόρτωσης δικτίου είναι κάτω από 25%. Οι ΑΠΕ ανεβάζουν το κόστος της ενέργειας και η πολιτική της Ε.Ε. υπέρ των ανανεωσίμων.Μόχλευση κάνουν με παράλληλα δικτυα, δεν το έχεις ακόμη καταλάβει ; Οι ΑΠΕ είναι για εξοικονόμιση ενέργειας από μικρές και μόνο εφαρμογές, επειδή από αυτές μπορεί να αποθηκευτεί η παραγόμενη ενέργεια. Τα νησιά πως θα έχουν ηλεκτρισμό δίχως πετρέλαιο ή σταθμούς φυσικού αερίου ; Με ανεμογεννήτριες και αντλισιοταμιευτικά που πάνε 4.5 εκ.€ το κόστος της MWώρας πάλι θα χρειάζεται υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πες τα ρε Αντκαν,
    Έχω βαρεθεί να τα λέω σε γνωστούς και φίλους .. max 25% της ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να είναι από διαλείπουσες μορφές παραγωγής. Το υπόλοιπο (baseload) μόνο από σταθερές .. λιγνίτες ή πυρηνικά.
    Στις πράσινες ονειρώξεις των ΑΠΕκηδων πετάνε βέβαια το παράδειγμα της Δανίας παραγνωρίζοντας (ή αποκρύπτοντας) ότι ο μόνος λόγος που μπορεί η Δανία να έχει τόση αιολική είναι επειδή το δίκτυο της είναι συνδεδεμένο (με το λιγνιτο/πυρηνοκίνητο δίκτυο της Γερμανίας και της υπόλοιπης κεντρικής Ευρώπης (και ίσως και της Γαλλίας).

    φίλε Λεο, καλά τα λες εσύ αλλά ο φτωχός (ή ο αναπτυσσόμενος) θέλει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ο μόνος τρόπος να την πάρουμε σήμερα είναι τα νούκουλαρ όσο και να μας φαίνονται κάπως.

    Atlas Shrugged

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ οι διαλείπουσες μορφές ενέργειας (ήλιος, αέρας κλπ) έχουν πρόβλημα είναι σαφές. ¨Οτι χρειαζόμαστε και σταθερές μορφές είναι σαφές. Αλλά σαφέστερο είναι ότι χρειαζόμαστε και λιγότερη κατανάλωση, κυρίως στις πολύ αναπτυγμένες χώρες. Ένας συνδιασμός όλων είναι το καλύτερο νομίζω. Δεν χρειάζονται ακρότητες. Τώρα τα πυρηνικά, εμένα μου προκαλούν τρόμο. Ίσως γιατί είμαι φυσικός και μεγάλωσα μαθαίνοντας την ενέργεια που κρύβει ο πυρήνας.

      Διαγραφή
  8. Πρώτον ευχαριστώ για την ευκαιρία να απαντήσω. Δεν αμφιβάλω ότι για τον περισσότερο κόσμο είναι "σωστό" να έχεις καθαρό ρεύμα και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν είναι. Τα φωτοβολταϊκά είναι ΠΟΛΥ ακριβή ισχύς αιχμής που μεταθέτουν κάπου αλλού την όποια ρύπανση τους αντιστοιχεί. Αλλά και αυτό, ψιλά γράμματα. Τα φ/β είναι ΟΚ για καλοκαιρινή ισχύ αιχμής αλλά είναι πανάκριβα. Το ρεύμα του 5-8 φορές πάνω από οποιοδήποτε συμβατικό. Τα αιολικά είναι πάνω από 95% άχρηστα (και ακριβά). Με λίγα λόγια επειδή συχνά δεν φυσάει όταν θες ρεύμα και συχνά φυσάει όταν δεν το θες. Το δεύτερο είναι σχεδόν πιο σοβαρό από το πρώτο γιατί "ψήνει" δίκτυα.

    ΌΠως σου απάντησα και στο δικό σου σχόλιο σε μένα, η κατανόηση του πλήρους εύρους και βάθους της αιολικής απάτης, a priori θέλει περίπου άνθρωπο αναγέννησης (εμένα, ο spiral μου άνοιξε τα μάτια στα του δικτύο, δεν ξερω από δίκτυα),

    Η εξοικονόμηση έχρεται από μόνη της όταν πολύς κόσμος είναι σε ενεργειακή φτώχεια ή σκέτη φτώχεια. (Δες πχ τι γίνεται τώρα) Αλλά τότε γίνεται φάυλος κύκλος. Δηλαδή, χωρίς ικανή σταθερη κατανάλωση, δεν δικαιολογούνται μονάδες ηλεκτροπαργωγής, και τότε επιστρέφουμε στον 18ο αιώνα. Ρομαντικά, αλλά με μεγαλη δυστυχία.

    Όσο για το "μείγμα" πρόκειται για ψευδαίσθηση. Ειδικά τα αιολικά, συνυπάρχουν (και πληρώνονται) ΧΩΡΙΣ να υποκαθιστούν καύσιμα ή μονάδες. Τα Υ/Η, είναι τυπικά ΑΠΕ (αν και μέχρι πρότινος ήταν για τους Νορβηγούς αλλά όχι για εμάς) γιατί και παράγουν ΟΤΑΝ θέλει το δίκτυο, και κυριως για αιχμή.

    Η αντληισοταμίευση είναι ΠΟΛΥ φτηνότερη με σκέτη συμαβτική ισχή βάσης, παρά με αιολικά. Τα αιολικά ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν παρά μονο με δίκτυο που ηλεκτροδοτείται βασικά από ακριβό αέριο, το ακριβαίνουν περισσότερο, και πάλι δεν το υποκαθιστούν παρά μόνο στο μισό, το πολύ, από αυτό που ανιτστοιχεί σε αυτό για το οποίο πληρώνονται. Για να υποκαταστήσουν θέλει ΠΟΛΛΑ (και ακριβά) διασυνδεδεμένα) ΚΑΙ (επιπροσθέτως ακριβή) αντλησιοτάμίευση. Αντηλσιοταμίευση με τεχνητές λίμνες και νερό από γεωτρήσεις όπως στην Κρήτη ή την Ικαρία είναι σουρεαλιστικά εγκληματικό. Καταλήγει σαν το ανέκδοτο με τον γρυλλο.

    Και έχει περίπου αποδειχθεί ότι η μείωση CO2 είναι από μηδενική έως ελάχιστη (μερικές φορές την αυξάνουν με αναποτελεσματικές εφεδρείες). Που συνάδει με το ότι δεν υποκαθιστούν καύσιμα. Αν δεν υποκαθιστούν καύσιμα (που έτσι δείχνει), δεν υπάρχει και όλο το επιχέιρημα περί καρκίνων στην Πτολεμαϊδα. Με κλάσμα των κεφαλαίων που πετιούνται σε αιολικά (1,5 εκατ ανα μεγαβάτ, περίπου 3 για κάθε Α/Γ των 2) η Πτολεμαϊδα θα είχε άριστα φίλτρα, άριστη διαχείριση στερεών...

    Μεγάλη κοροϊδία, βασικά στην τσέπη μας. Το αποτέλεσμα στα βουνά, εάν είσαι από μέρος που τα βάζουν, το καταλαβαίνεις μετά. Ο θόρυβός τους είναι πρόβλημα. ΓΙΑΤΙ τα βάζουμε είναι σχεδόν μυστήριο. Μάλλον επειδή βολεύει αυτούς που τα πουλάνε. Εγώ ήμουν "ουδέτερος", αλλά με τα αιολικά ακουώ "Ευρώπη" και παίρνω ανάποδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίμων Χατζημπίρος: Ύστατος πόρος: Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι μια πρόταση για το μέλλον.

Βάσω Κιντή: Παραιτούμαι από μέλος της ΚΕ και αποχωρώ από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς

Κίμων Χατζημπίρος: Ατελέσφορη Οικολογία